ua en ru

Україна зайняла 116 місце в "Індексі свободи преси 2011/2012", - "Репортери без кордонів"

Міжнародна організації "Репортери без кордонів" оприлюднила "Індекс свободи преси 2011/2012", в якому Україна поліпшила свої позиції і зайняла 116 місце, піднявшись з 131, яке займала роком раніше.

Однак, як відзначають укладачі рейтингу, в країні зберігаються негативні тенденції, що почалися після приходу Віктора Януковича на президентський пост - повернення цензури і безкарні напади на журналістів. Варто зазначити, що в 2009 році Україна в рейтингу займала 89 позицію.

Всього в рейтингу 179 країн. Очолюють його Фінляндії, Норвегії та Естонія, замикають - Сирія, Туркменістан, Північна Корея та Еритрея.

"Ніколи ще свобода інформації була так тісно пов'язана з демократією. Ніколи ще журналісти своїми звітами не докучали ворогам свободи так багато. Ніколи ще дія цензури та фізичних нападів на журналістів не були настільки численними. Рівняння просте: відсутність або придушення громадянських свобод веде до необхідності придушення свободи ЗМІ... ", - йдеться у звіті.
Як відзначили експерти, арабський світ був двигуном історії в 2011 р., але арабські повстання були контрастними за політичними результатами, які спостерігаються зараз. "Туніс і Бахрейн розташувалися на протилежних кінцях шкали. Туніс (134) виріс на 30 місць в індексі в результаті демократизації режиму, але преса в країні ще не повністю є вільною і незалежною. Бахрейн (173) упав 29 місць через невпинне придушення владою демократичних рухів... Майбутнє Лівії (154), котра перевернула сторінку епохи Каддафі, та Ємену (171), Де було зафіксовано насильство між противниками і прихильниками Президента Алі Абдалли Селеха, залишається невизначеним. Те ж саме стосується Єгипту (166), який впав 39 місць, оскільки Вища рада збройних сил, яка перебуває при владі з лютого, не виправдала надії демократів і продовжила практику диктатури Мубарака. Сирія (176) продовжила падати в індексі, бо тотальна цензура, виборче насильство і маніпуляції уряду зробили ситуацію в країні неможливою для роботи журналістів", - зазначили "Репортери без кордонів".

Україна зайняла 116 місце в "Індексі свободи преси 2011/2012", - "Репортери без кордонів"

Індекс також підкреслив розбіжність деяких європейських країн у порівнянні з іншими державами континенту. "Придушення протестів після переобрання Президента Лукашенко зумовило падіння на 14 позицій Білорусії (168). Туреччина (148), яка представляє себе як регіональну модель, зробила великий крок назад і втратила 10 місць... У рамках Європейського союзу, індекс відображає продовження дуже помітного розходження між такими країнами, як Фінляндія (1) і Нідерланди (4), які завжди мали гарні оцінки і таких країн, як Болгарія (80), Греція (70) та Італія (61), які не вирішили питання про порушення свободи ЗМІ, перш все через відсутність політичної волі. Свобода ЗМІ є проблемою, яка потребує уваги, більш ніж коли-небудь на Балканах, які хочуть приєднатися до Європейського Союзу, але страждають через негативні наслідки економічної кризи", - йдеться у звіті.