ua en ru

Україна зацікавлена ​​в оперативному вирішенні питання зняття заборони ввезення до РФ українських кондитерських виробів, - Максюта

Україна зацікавлена ​​в якнайшвидшому початку переговорів щодо зняття заборони на ввезення українських кондитерських виробів в Російську Федерацію, при цьому держава повинна забезпечити об'єктивність розгляду цього питання, зазначив перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Анатолій Максюта під час брифінгу.

Він повідомив, що в сформованій ситуації існує комерційна складова, яка стосується безпосередньо виробників, і є складова державна.

"Що стосується комерційної, тут виробник повинен забезпечити якість продукції і безпеку. Що стосується державної складової, тут ми повинні забезпечити неупереджене і справедливе ставлення до наших експортерам, дотримання міжнародних норм", - зазначив Анатолій Максюта.

За його словами, на сьогодні Україна намагається вирішувати питання обмеження експорту кондитерських виробів в РФ в рамках законодавства та існуючих домовленостей.

При цьому він підкреслив, що обмеження експорту вже позначається на роботі українських фабрик компанії Roshen.

"Ми запропонували зустріч для того, щоб з'ясувати всі деталі, тому що на сьогоднішній день продукція в Росії не поставляється, - зазначив Анатолій Максюта, - в Україні фабрики вже скоротили випуск продукції, відповідно, вже постає питання про зайнятість людей, що працюють на цих фабриках".

Зі свого боку він підкреслив, що уряд робить все можливе для того, щоб питання заборони ввезення українських кондитерських виробів було вирішене якомога оперативніше.

"Повинні сісти фахівці, і побачити документи - результати тих аналізів, досліджень, перевірок, які були зроблені, чітко побачити, що було виявлено", - вважає він.

У той же час, на думку Анатолія Максюти, на сьогодні немає причин обмежувати експорт українських кондитерських виробів у РФ.

"На наш погляд, доступ до ринку РФ повинен бути відкритий для української продукції, оскільки ми бачимо, що сьогодні вже ті можливі або гіпотетичні недоліки, які були виявлені, - вони не є настільки небезпечними, щоб це впливало на те, що продукція була повністю закрита для російського ринку", - упевнений Анатолій Максюта.

Він підкреслив, що ще одним важливим питанням є створення механізму, використання якого дозволить уникнути подібних ситуацій у майбутньому. Зокрема, доцільним буде створення спеціальних сертифікованих лабораторій для перевірки експортної продукції.

"Якщо в Росії, або будь-який інший країні-імпортері з'являються питання щодо якості чи безпеки продукції, вони направляють її в ці лабораторії, - а ті вже підтверджують або не підтверджують. Таким чином, ці питання вирішуються в робочому порядку і це повинно бути проблемою підприємства , не варто виносити її на рівень відносин між державними органами. Ми постараємося створити такий механізм, і я сподіваюся, що це буде зроблено", - зазначив Анатолій Максюта.

В цілому він повідомив, що на сьогодні Україна очікує офіційної згоди Росії на те, щоб почати переговори щодо зняття обмежень експорту українських кондитерських виробів.

"На сьогоднішній день ми очікуємо від російської сторони згоди на можливість відвідати Росію з цього приводу відповідної делегацією, до якої увійшли і представники державних органів, і відповідні фахівці, і обговорити професійно ситуацію, а головне - вирішити її, - підкреслив перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України, - ми сформували попередній склад делегації, який ще буде, напевно, уточнюватися. Як тільки від російської сторони буде згода на те, щоб ми їхали, ми готові їхати в будь-який момент".