ua en ru

Україна заблокувала угоду про асоціацію, - міністри ЄС

Дипломати з 5 європейських держав вважають, що Україна заблокувала угоду про асоціацію з Євросоюзом. Відкритий лист з цього приводу в неділю в американській газеті New York Times опублікували міністри закордонних справ Швеції Карл Більдт, Великої Британії - Вільям Хейг, Чехії - Карел Шварценберг, Польщі - Радек Сікорський і Німеччини - Гідо Вестервелле, повідомляє радіо "Свобода".

Міністри зазначають, що 4 березня п'ять років тому Європейський Союзі і Україна почали переговори про нову угоду, але сьогодні замість підписання та ратифікації документа сторони переходять на "новий етап, коли цей шлях стає надто довгим та болісним".

Європейські дипломати висловлюють стурбованість щодо стану демократії в Україні. Вони звертають увагу на повідомлення незалежних засобів масової інформації та представників громадянського суспільства про тиск з боку влади, а також на ув'язнення колишніх українських урядовців, судові процеси над якими, на думку авторів листа, мали ознаки "політично мотивованого і вибіркового правосуддя".

Міністри ЄС закликають Україну гарантувати право опозиції в повному обсязі взяти участь у жовтневих виборах до Верховної Ради. За їхніми словами, ці вибори стануть лакмусовим папірцем для демократії в Україні.

Європейські дипломати вважають, що ключ від зближення з ЄС зараз тримає українське керівництво.

Раніше Президент України доручив уряду до 15 березня забезпечити виконання заходів для парафування Угоди про асоціацію з Євросоюзом.

Нагадаємо, 19 грудня 2011 р. під час саміту Україна-ЄС у Києві голова Європейської ради Херман ван Ромпей повідомив, що переговори про угоду про асоціацію України з ЄС завершені. Однак за підсумками саміту не було підписано жодного значущого документа.

Наприкінці грудня директор департаменту інформаційної політики Міністерства закордонних справ України Олег Волошин заявляв, що остаточний текст угоди про асоціацію з ЄС буде готовий до парафування до середини лютого 2012 р.