ua en ru

Україна виступає за дотримання міжнародного права в питанні статусу Єрусалима

Україна виступає за дотримання міжнародного права в питанні статусу Єрусалима Фото: МЗС України (РБК-Україна)

У МЗС закликали до негайного відновлення переговорів

Україна виступає за дотримання міжнародного права в питанні статусу Єрусалиму. Про це йдеться в заяві Міністерства закордонних справ (МЗС) України, опубликованном прес-службою МЗС.

"Україна виступає за дотримання норм міжнародного права та необхідність виконання відповідних рішень Ради Безпеки Організації об'єднаних націй (РБ ООН) про статус Єрусалиму", - йдеться в повідомленні.

Згідно з інформацією прес-служби, у МЗС вважають, що світове співтовариство повинне зосередити всі зусилля, в тому числі в рамках РБ ООН, з метою запобігти насильству і спонукати сторони до негайного відновлення переговорного процесу щодо близькосхідного мирного врегулювання.

Відзначимо, як Ізраїль, так і Палестинська автономія офіційно вважають Єрусалим своєю столицею, не визнаючи такого права за іншою стороною.

Рішення Ізраїлю про прийняття так званого "Закону про Єрусалим", за яким Єрусалим визнаний "єдиною і неподільною" столицею Ізраїлю, визнали недійсним у Резолюції № 478, одностайно ухваленій 20 серпня 1980 року всіма членами РБ ООН за винятком США (утрималися). Дане рішення Ізраїлю відкинула також Генеральна Асамблея ООН й інші міжурядові організації. У зв'язку з чим країни перенесли свої посольства в Тель-Авів.

У свою чергу, Конгрес США ще в 1995 році прийняв Акт про посольство в Єрусалимі, згідно з яким, при дотриманні відповідних умов, посольство США має бути перенесене з Тель-Авіва до Єрусалиму. Вступ його в силу в протягом 22 років постійно переносився з тим обґрунтуванням, що це зашкодить нацбезпеці США.

Так, 6 грудня 2017 року президент США Дональд Трамп офіційно визнав Єрусалим столицею Ізраїлю і дав вказівку Держдепартаменту почати підготовку до перенесення посольства США в Єрусалим.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Ліванська воєнізована група "Хезболла" приєдналася до закликів ХАМАСУ про нову "інтифаду" (палестинське повстання) у відповідь на визнання США Єрусалиму в якості столиці Ізраїлю.