ua en ru

Україна може ввести плату за транзит для турецьких перевізників

Україна може ввести плату за транзит для турецьких перевізників Фото: Туреччина відкинула лібералізацію автомобільних перевезень для України

Анкара відмовилася збільшувати кількість вантажних автомобільних перевезень з України в Туреччину

Україна допускає введення платного транзитного проїзду через свою територію для турецьких перевізників найближчим часом. Про це на своїй сторінці у Facebook написав заступник міністра інфраструктури Юрій Лавренюк за результатами дводенного засідання Змішаної Українсько-Турецької комісії з питань автомобільних перевезень.

Українська сторона буде змушена прийняти таке рішення, в разі відсутності діалогу і конструктиву, дискримінації українських перевізників турецькою стороною.


Анкара не прийняла пропозицію Києва про лібералізації автомобільних перевезень.

"Будь-які варіанти збільшення кількості вантажних автомобільних перевезень з України в Туреччину, на загальному фоні збільшення товарообігу, турецька сторона відкидає", - зазначив Лавренюк.

За його словами, так звані "паритети" і "процентні співвідношення", пропоновані Туреччиною, прямо суперечать нормам міжнародних документів, в першу чергу СОТ та Угодою між Україною і Туреччиною.

"Будь-які доводи членів української делегації, що експорт з України в Туреччину в два рази перевищує імпорт і кількість пасажирів необхідно збільшувати, враховуючи вимоги розвитку ринку та торгівлі між нашими державами, були відхилені", - підкреслив заступник міністра інфраструктури.

Тому Лавренюк заявив про можливе введення плати за транзит для турецьких перевізників.

"Це обумовлено те, що українські перевізники практично не користуються транзитом через Туреччину, в свою чергу турецькі перевізники проїхали транзитом через Україну, тільки в 2015 році, понад 25000 разів. Таким чином, ми будемо вирівнювати так звані "паритети", про що постійно наголошує турецька сторона і заодно поповнювати бюджет за рахунок єдиного збору, який сплачується при перетині кордону", - пояснив Лавренюк.

Він додав, що Туреччина категорично відмовилася підписувати протокол засідання і взяла паузу для роздумів".

Україна може ввести плату за транзит для турецьких перевізників

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Туреччина тимчасово призупинить дію Європейської конвенції з прав людини.