ua en ru

Україна відновила постачання електроенергії з РФ за комерційним контрактом, - джерело

Україна відновила постачання електроенергії з РФ за комерційним контрактом, - джерело Фото: Україна повернулася до закупівлі російської електроенергії

Аварійні постачання електрики з РФ обходяться занадто дорого

Україні через дефіцит електроенергії довелося перейти від тимчасової схеми імпорту в "аварійному режимі" до закупівлю енергії з Росії за комерційним контрактом, передає "Комерсант" з посиланням на свої джерела.

Через серйозні проблеми в енергосистемі Україна змушена закривати дефіцит за рахунок поставок електроенергії з Росії. Зараз з РФ стабільно йде приблизно 0,8 ГВт потужності при дефіциті, що зберігається в енергосистемі України близько 2 ГВт. Активні поставки з РФ, перервані з травня за ініціативи Києва, вимушено поновилися в кінці липня, коли від обстрілу постраждало обладнання двох ТЕС в Донбасі. Ситуацію посилило відключення одного з блоків Запорізької АЕС, тоді як на ряді вугільних ТЕС запаси палива знизилися до критичного рівня.

Але з кінця липня Україна вимушено брала російську електроенергію в рамках угод про паралельну роботу та аварійної роботи енергосистем, а не за комерційним контрактом, укладеним в грудні 2014 р. "Укрінтеренерго" і "Інтер РАО". Зокрема міністр енергетики України Володимир Демчишин повідомляв, що Україна в перетоковом режимі отримує до 900 МВт з енергосистеми РФ.

Однак, як пише видання, "аварійні" постачання помітно дорожче: ціна за поставки в липні склала 0,07 дол. за 1 кВт год, але Україна тоді планувала повернути борг потужністю. Вчора ж Україна знову почала імпортувати енергію за контрактом з "Інтер РАО", щоб не переплачувати за аварійні поставки.

Офіційних підтверджень того, що Україна відновила закупівлю російської електроенергії, немає.

Відзначається, що якщо Україна відновлює контрактний энергоимпорт, то можуть знову виникнути питання про розрахунки за перетоки з РФ в самопроголошені ДНР і ЛНР. Крім того, комерційні поставки на Україну можуть привести до вимог знизити ціну постачань з України в Крим.