ua en ru

Україна повернеться до захисту прав людини в Криму після припинення агресії РФ

Україна повернеться до захисту прав людини в Криму після припинення агресії РФ Фото: Дмитро Кулеба

Відступ України від зобов'язань щодо прав людини носить тимчасовий характер

Україна відновить зобов'язання щодо захисту прав і свобод людини в Криму після припинення агресії з боку Російської Федерації. Про це на брифінгу заявив посол з особливих доручень Дмитро Кулеба, передає кореспондент РБК-Україна.

"У зв'язку зі збройною агресією Російської Федерації проти України і зростаючою терористичною активністю в окремих районах Донецькій і Луганській областях в зоні проведення АТО Україна була змушена вжити заходів, що відступають від зобов'язань України по вказаних документах за Міжнародним пактом про громадянські і політичні права та Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод. Такий відступ здійснюється від окремих положень цих документів і носить тимчасовий характер. Як тільки російська агресія буде припинена, Україна відновить свої зобов'язання за цими документами", - заявив Кулеба.

За його словами, після прийняття Верховною Радою України постанови про відступ України від окремих зобов'язань, визначених Конвенцією про захист прав людини і основних свобод, Міжнародним пактом про громадянські і політичні права та Європейської соціальної хартії Російська Федерація заявила про небажання України захищати права громадян.

"В класичному дусі ми почули низку заяв з боку Російської Федерації про нібито небажання України захищати права громадян. Ці оцінки і заяви більш правильно було б віднести до категорії політичних спекуляцій та маніпулювання фактами", - зазначив Кулеба.

Нагадаємо, 21 травня 2015 р. Верховна Рада заявила про відповідальність РФ за недотримання прав людини в Криму.