ua en ru

Україна веде переговори з Туреччиною, Румунією і Німеччиною про постачання кожною країною 2-3,5 млрд куб. м газу щорічно, - джерело

В п'ятницю голова правління НАК "Нафтогаз України" Євгеній Бакулін заявив журналістам, що Україна розглядає можливість імпорту близько 10 млрд кубометрів газу з Європи. Це близько третини всіх поставок газу до України і значно більше заявлених раніше об'ємів. У січні глава Міненерго Юрій Бойко говорив, що Україна може почати закупівлі палива на зовнішніх ринках за спотовими контрактами. Тоді мова йшла про постачання газу з Румунії і Туреччини в загальному об'ємі 2-3 млрд кубометрів. Про це пише видання "Комерсант-Україна".

Зараз Україна веде переговори з постачальниками газу з Туреччини, Румунії і Німеччини про продаж кожним з них від 2 до 3,5 млрд кубометрів палива щорічно, повідомило джерело в Міненерго. За його словами, переговори з європейськими постачальниками були відновлені після того, як стало очевидно, що Росія не готова йти на поступки Україні в питанні зниження ціни на газ і створення газотранспортного консорціуму. Зараз Росія наполягає на невключенні ЄС в консорціум з управління українською газотранспортною системою і відмові країни від зниження закупівель до 27 млрд кубометрів газу в 2012 році (замість узгоджених 33 млрд). Взамін "Газпром" пропонує Україні стандартну для ринку Європи 10-процентну знижку на газ.

Підтримку в переговорах з постачальниками в Міненерго намагаються отримати і з боку Єврокомісії. Питання закупівель газу в ЄС в п'ятницю міністр енергетики і вугільної промисловості Юрій Бойко обговорював з єврокомісаром з питань енергетики Гюнтером Еттінгером. "Пан Еттінгер пообіцяв, що Єврокомісія сприятиме в закупівлях і транспортуванні газу до України", - відзначив співбесідник в Міненерго. Прес-секретар представництва Євросоюзу в Україні Давид Стулік підтвердив факт переговорів, відмовившись від докладніших коментарів.