ua en ru

Україна в цілому підтримує процес модернізації Енергетичної хартії, - Ставицький

Україна в цілому підтримує процес модернізації Енергетичної хартії, її цільове розширення і консолідацію географічного охоплення шляхом адаптації оновленого політичного документа. Про це сьогодні заявив міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький під час зустрічі з генеральним секретарем Енергетичної Хартії Урбаном Руснаком, повідомляє прес-служба Міненерговугілля.

Едуард Ставицький висловив надію, що процес модернізації призведе до збалансованого врахування інтересів всіх її учасників. "Очевидно, що пошук балансу в цьому питанні є складним завданням, але знаходити взаємоприйнятний компроміс необхідно в будь-якому випадку. Створення єдиних, чітких правил гри, ефективних правових рамок для міжнародного співробітництва є запорукою успіху", - додав міністр.

Він також зауважив, що світові відносини у сфері енергетики зазнали значних змін з початку 90-х років коли розроблялися базові документи Енергетичної хартії і створювався договір. "Світовий попит на енергоносії постійно зростає. Найбільш цей попит збільшується в країнах з економікою, яка швидко розвивається, наприклад Азія і Латинська Америка. Видобуток первинних ресурсів значно збільшився, а розвідані запаси значно скоротилися. Ці фактори потребують значних інвестицій в енергетичний сектор економік країн. У свою чергу це спричиняє необхідність модернізації енергетичної Хартії. Напрямом модернізації може бути розширення географії, залучення нових членів, глобалізація енергетичних ринків і консолідація капіталів", - зауважив очільник Міненерговугілля.

Крім того, сторони обговорили питання транзиту природного газу територією України до країн Європейського союзу, а також висловили готовність активно співпрацювати в рамках Енергетичної хартії.

Читайте також: Україна розраховує на активну позицію Енергетичного співтовариства у питаннях досягнення балансу інтересів з РФ та ЄС, - МЗС