ua en ru

Україна незабаром зможе досягти компромісу з РФ щодо ціни на газ, - Порошенко

Екс-міністр економічного розвитку України, народний депутат Петро Порошенко впевнений, що незабаром Україна зможе досягти компромісу з Росією щодо ціни на газ. Про це він заявив сьогодні на брифінгу, передає кореспондент РБК-Україна.

"Найближчим часом, я впевнений, ми зможемо знайти компроміс щодо ціни на газ, і він не буде перебувати в площині Митного союзу, а в площині консорціуму, що призведе до гарантованого зниження цін на газ. Це не тільки в інтересах України, але й абсолютно доведено, що і в інтересах Росії", - сказав Порошенко.

Одночасно Порошенко вважає, що програми імпортозаміщення та розвитку національної економіки погіршать ситуацію в Україні через підвищення адміністративного втручання в економіку. "Я впевнений в тому, що ні програма імпортозаміщення, ні програма підвищення енергоефективності, ні програма розвитку національної економіки немає ніяких перспектив. Чому? Тому що вони розраховані на підвищення адміністративного втручання в економіку, розрахована на те, що якийсь "дядько з Кабміну" визначатиме, коли надавати кредитору пільги, куди направляти бюджетні ресурси ... А це призводить лише до того, що ми порушуємо конкурентну економіку, погіршуємо економічну ситуацію. Я впевнений, що діяти потрібно з точністю та навпаки: підвищувати конкуренцію, зменшувати втручання в економіку, стабілізувати податкову систему", - сказав Порошенко.

Також він додав, що сьогодні потрібно говорити не про реформування національної економіки, а про "кардинальному перетворенні всієї системи". "І система медичного страхування, і система соціального страхування, система освіти та охорони здоров'я не здатна на сьогоднішній день продемонструвати конкурентні переваги", - додав Порошенко.
Також Порошенко вважає, що колапсу світової економіки не буде. "Ми переконалися, що економічні закони працюють так само, як фізичні ... Коли я був на економічному форумі в Давосі, то не міг не помітити, що настрої у світовій економіці кардинально змінилися в кращу сторону. Всі експерти прийшли до однозначного висновку, що лідери світових держав і центробанків досягли позитивного результату. Колапсу в світовій економіці гарантовано не буде", - сказав Порошенко.

Читайте також: Експерти "Нафтогазу" і Міненерговугілля наступного тижня проведуть переговори по "газовому питанню" в Москві