ua en ru

Україна в повному обсязі виконує транзит російського газу в Європу, - Бойко

Україна в повному обсязі виконує умови контракту щодо забезпечення транзиту російського газу в європейські країни. Про це заявив віце-прем'єр-міністр України Юрій Бойко, передає його прес-служба.

Україна в повному обсязі виконує умови контракту щодо забезпечення транзиту російського газу в європейські країни. Про це заявив віце-прем'єр-міністр України Юрій Бойко (на фото), передає його прес-служба.

У той же час він підкреслив, що у разі формального підходу російської сторони до відносин у газовій сфері, Україна залишає за собою право застосувати аналогічний підхід у питанні забезпечення транзиту в пікові періоди.

"Відстань від Сибіру до країн Європи далеке, і підняти тиск таким чином, щоб в пікові періоди швидко забезпечити зростання подачі газу, дуже важке завдання. Тому ми завжди страхували наших партнерів. Власне кажучи, для цього і проходило накопичення газу в наших сховищах в додаткових обсягах. Надалі, якщо такий формальний підхід з боку наших партнерів, ми також будемо підходити з точки зору забезпечення власної комунальної сфери. А в пікові режими транзиту для "Газпрому", це вже буде задача, яку ми будемо проводити факультативно", - сказав Бойко.

Він також зазначив, що залишається гострим питання зменшення обсягів транзиту російського газу через територію України, і це є предметом переговорів двох держав.

Бойко вчора заявив також, що Україна незадоволена падінням обсягів транзиту російського газу через її територію.

"Обсяги транзиту через нашу країну падають, і це є предметом додаткових переговорів з російськими колегами. Ми вважаємо це утиском наших національних інтересів і виступаємо проти цього", - заявив віце-прем'єр.

Нагадаємо, раніше в "Укртрансгазі" заявили, що у жовтні транзит газу через Україну зріс на 1,4 млрд кубометрів, що дозволить компанії заробити близько 75 млн дол. До кінця року додатковий дохід "Укртрансгазу" від збільшення транзиту досягне 400 млн дол.