ua en ru

Україна у найближчі 50 років може перетворитися на тропічну країну, - Кульбіда

Україна у найближчі 50 років може перетворитися на тропічну країну, що може принести величезні збитки для економіки країни. Про це сьогодні на прямій лінії "Комсомольської Правди" повідомив директор українського гідрометеорологічного центру МНС України Микола Кульбіда, передає кореспондент РБК-Україна.

"Температура, яка спостерігається - якщо оцінити весь період цього року - у будь-якому випадку вище норми. Причому значно вище норми: на 2-4 градуси більше. Всі місяці були теплі, за винятком коротких періодів похолодання, які тривали до 10 днів. А загалом це підвищений відносно норми температурний режим", - заявив Кульбіда.

За його словами, в Україні і надалі спостерігатимуться різкі зміни температури: від значного потепління до значних похолодань.

Кульбіда підкреслив, що при таких темпах Україна в найближчі десятиліття перетвориться на тропічну країну.

"Якщо протягом найближчих 50 років сьогоднішніми темпами на території України відбуватиметься підвищення температурного режиму, то ми скоро перетворимось в тропічну країну, і якщо наші галузі економіки: сільське господарство, енергетика, транспорт, не будуть адаптовані до тих змін, які вже відбулися, відбуваються і будуть відбуватися... то збитки від таких кліматичних змін сьогодні навіть не можливо оцінити, але вони будуть величезні", - підкреслив Кульбіда.

Читайте також: В Україну весна прийде після 20 березня, - Гідрометцентр