ua en ru

Україна поліпшила позиції у рейтингу вільних країн

Україна поліпшила позиції у рейтингу вільних країн Фото: Freedom House опублікувала доповідь

Freedom House відзначає успіхи України у сфері децентралізації та боротьби з корупцією

Україна поліпшила позиції у рейтингу свободи країн і згідно зі звітом Freedom House має рейтинг 4, 71 і є частково вільною країною. Про це повідомляється у доповіді організації, опублікованій 4 квітня.

Згідно з дослідженням, Україна має рейтинг 4,71. При цьому 1 - показник максимальної свободи, а 7 означає повну несвободу. Україна посіла 18 місце з 29.

У ході дослідження оцінювалися такі показники: демократичність уряду, прозорість виборів, розвиток громадянського суспільства, незалежність медіа, незалежність судової системи і рівень корупції.

У доповіді відзначають, що вторгнення Росії в Східну Україну і незаконна анексія Криму підірвали економіку України і отруїли її політичну систему, надаючи чиновникам різноманітні приводи для уповільнення або уникнення великих реформ. Прогрес в Україні з часу Революції гідності в 2014 році не був дуже істотним.

"Однак відбулися значні зміни. Професійні та енергійні групи громадянського суспільства продовжують чинити тиск на уряд за підтримки Сполучених Штатів, Європейського союзу і Міжнародного валютного фонду. У 2016 році парламент провів широкі судові реформи і створив всеосяжну антикорупційну структуру, засновану на кращих практиках ЄС. Великий проект децентралізації, що передбачає об'єднання підрозділів місцевих органів влади у більш великі організації, почав чинити вплив у формі більш ефективного і кращого місцевого управління", - зазначають у повідомленні.

Україна поліпшила позиції у рейтингу вільних країн

Фото: зміни в рейтингу України

Також повідомляється, що найменш вільними країнами колишнього соцтабору аналітики визнали Узбекистан, а також Туркменістан: обидва отримали по 6,96 бали. Найбільш вільною виявилася Естонія з показником 1,93. Росія за рівнем розвитку демократії виявилася між Киргизією і Білорусією, отримавши 6,57 бала. У загальному списку Росія на 23-му місці.

Нагадаємо, Freedom House розкритикували зміни в закон про е-декларуванні.