ua en ru

Україна і Туреччина домовилися про співпрацю для деокупації Криму

Україна і Туреччина домовилися про співпрацю для деокупації Криму Фото: Петро Порошенко і Реджеп Ердоган об'єднають зусилля для повернення Криму Україні

Лідери двох країн обговорили порушення прав людини та утиски кримських татар і українських патріотів у Криму

Україна і Туреччина співпрацюватимуть у рамках міжнародних організацій для деокупації Автономної Республіки Крим і повернення українського суверенітету над півостровом. Про це президент України Петро Порошенко заявив на спільній прес-конференції з президентом Туреччини Реджепом Тайїпом Ердоганом.

"Ми з паном президентом висловилися за спільні кроки, які будуть спрямовані на деокупацію Криму, і для цього плануємо об'єднати зусилля у амках міжнародних організацій, а також на основі нових міжнародних форматів, включаючи формат "Женева плюс" за участю гарантів Будапештського меморандуму, Туреччини та України", - сказав Порошенко.

Питання окупації українського півострова Росією було одним з ключових під час сьогоднішніх переговорів глав двох держав як у вузькому форматі, так і під час засідання Стратегічної ради високого рівня між Україною і Турецькою Республікою.

"Ми детально обговорили ситуацію в окупованому Росією Криму і підкреслили неприйнятність того, що в результаті тимчасової окупації Крим мілітаризовано і фактично перетворено на військову базу", - повідомив глава держави.

Серед питань, які обговорювали лідери двох країн, - порушення прав людини та утиски як представників кримських татар, так і українських патріотів, представників інших народів.

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко під час робочого візиту до Туреччини закликав турецький парламент визнати депортацію кримських татар у 1944 році геноцидом.