ua en ru

Україна зможе повністю покрити потребу в газі та нафті за рахунок власного видобутку до 2023 р., - Азаров

Україна за 10 років (до 2023 р.) зможе повністю забезпечити себе власними газом і нафтою. Про це прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив в Одеському національному академічному театрі опери й балету під час обговорення з представниками місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, закладів соціальної та гуманітарної сфери реалізації програми економічних реформ Президента, передає прес-служба Кабміну.

"Через 10 років ми будемо повністю забезпечувати себе газом і нафтою та не будемо ні від кого залежати", - зазначив Азаров.

При цьому він підкреслив, що Україна має великі запаси нафти і газу.

Для того, щоб розпочати видобуток вуглеводнів на своїй території, сказав прем'єр-міністр, Україна пішла на значні фінансові витрати. Він нагадав, що в цьому році розпочнеться буріння свердловин на Чорноморському шельфі і вже з наступного року розпочнеться його видобуток. Азаров також додав, що розпочалися роботи з видобутку сланцевого газу.

Нагадаємо, раніше Азаров заявляв, що Україна повністю покриє потребу в газі та нафті за рахунок власного видобутку до 2027 р. "Ми поставили завдання: протягом 15 років Україна повністю забезпечить себе газом. Ми закриємо власні потреби в газі та нафті протягом 15 років", - заявляв Азаров. Крім того, він зазначив, що в 2013 р. Україна планує скоротити споживання газу в два рази.

Відзначимо, міністр екології та природних ресурсів Едуард Ставицький раніше заявляв, що Україна до 2020 р. зможе вийти на видобуток щонайменше 45 млрд куб. м газу.

Україна споживає близько 55 млрд куб. м. газу на рік, половина з якого імпортується з Росії. Його ціна для України в ІІІ кварталі 2012 р. виросла на 0,23%, - 426 дол тис. куб. м. У держбюджеті на цей рік закладена ціна російського газу в розмірі 416 дол./тис. куб. м.

Читайте також: Імпорт російського газу до України за вісім місяців скоротився на 34%