ua en ru

Україна не зможе без НАТО належним чином реформувати безпековий і оборонний сектори

Україна не зможе без НАТО належним чином реформувати безпековий і оборонний сектори Фото: Україна-НАТО

Ступінь готовності України до вступу в НАТО визначатиметься рівнем виконання Україною угоди про асоціацію з ЄС

Сьогодні без НАТО належним чином реформувати безпековий і оборонний сектори Україна не зможе. Про це заявив глава Місії України при НАТО Єгор Божко, повідомляє DefenseExpress.

Як зазначається, у відповідь на питання про те, чого слід очікувати Україні від майбутнього Варшавського саміту НАТО, Божко заявив, що сподівається на те, що невід'ємним елементом саміту буде засідання Комісії Україна-НАТО на найвищому рівні.

"Це було б логічною демонстрацією послідовної підтримки союзниками нашої держави в складних умовах. Керівництво НАТО неодноразово заявляло, що безпека України і безпека євроатлантичного простору неподільні. Тому, під час даної зустрічі можна було б сфокусуватися саме на безпековому вимірі нашої взаємодії. Ми всі вже чітко зрозуміли, що найкраща зброя України проти будь-якої агресії - це сильна Україна, з потужною і сучасною армією", - зазначив він.

Божко також наголосив, що для того, щоб розвивати українську армію потрібно застосовувати найкращі світові стандарти, якими, за його словами, на сьогодні є стандарти НАТО.

"Тому, очевидно, що сьогодні без НАТО належним чином реформувати наш безпековий і оборонний сектор ми не зможемо. Нам потрібна допомога на всіх етапах і в будь-якому вигляді. Починаючи від консультативно-дорадчої і закінчуючи матеріально-технічною", - йдеться у повідомленні.

Також Божко оцінив готовність України у політичному і військовому плані стати членом НАТО.

"Поки що, в соціально-політичній площині Україна не готова стати членом НАТО. Але, це не означає, що так буде завжди. Ми вже розпочали активну підготовку до вступу...Тобто, наш ступінь готовності з соціально-політичної і соціально-економічної точки зору до вступу в Альянс, визначатиметься рівнем виконання Україною угоди про асоціацію з ЄС", - зазначив він.

Також він зазначив, що країна, яка хоче в майбутньому стати членом Альянсу, повинна відповідати визначеним критеріям в секторі безпеки і оборони.

"І, власне, сьогодні ми активно взаємодіємо з Альянсом для того, щоб цих критеріїв досягти. При цьому слід наголосити, що навіть, якщо країна готова до членства в Альянсі технічно, то вирішальною вимогою для його набуття, є все ж таки рівень громадської підтримки. І про це, коли прийде час, керівництво України запитає у свого народу", - сказав він.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що президент України Петро Порошенко своїм указом затвердив Річну національну програму співробітництва Україна-НАТО на 2016 рік.