ua en ru

Україна сьогодні згадує жертв депортації кримських татар

Україна сьогодні згадує жертв депортації кримських татар Фото: Масове повернення на батьківщину кримських татар почалося лише в кінці 80-х років

Місцеві так звані влади анексованого Росією Криму заборонили проведення масштабних заходів в Сімферополі

В Україні сьогодні, 18 травня, відзначається річниця депортації кримських татар.

Місцеві так звані влади анексованого Росією Криму заборонили проведення масштабних заходів у Сімферополі у пам'ять жертв геноциду кримськотатарського народу ще в минулому році.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат Рефат Чубаров зазначив, що сьогодні пам'ятні заходи в Криму будуть проводитися в залежності від можливостей місцевих і регіональних меджлісів.

Історичні відомості про депортацію кримських татар

Депортація кримських татар почалася 18 травня 1944 року і тривав до початку червня. Велика частина депортованих була направлена на спецпоселення в Узбекистан, частина - в ГУЛАГ, а ще частина - для поповнення спецконтингенту для Московського вугільного басейну.

Офіційною підставою для депортації стало секретна постанова Державного комітету оборони № 5859 "Про кримських татар" від 11 травня 1944 року, в якому кримським татарам пред'являлися претензії в нібито масове зраді і масовому колабораціонізм у часи окупації гітлерівськими військами Криму.


За офіційними даними, з Криму було депортовано 183 144 тисячі кримських татар; за татарськими джерелами - 228 500, з яких тільки протягом перших півтора років померло близько 110 тисяч осіб.

Велика частина депортованих була направлена на спецпоселення в Узбекистан, частина - в ГУЛАГ, а ще частина - для поповнення спецконтингенту для Московського вугільного басейну.

Масове повернення на батьківщину кримських татар почалося лише в кінці 80-х років. У 1989 році депортація кримських татар була засуджена і визнана незаконною.

Нагадаємо, раніше прокуратура АР Крим розпочала досудове розслідування у кримінальному провадженні щодо геноциду кримськотатарського народу.