ua en ru

Україна вважає газовий проект "Південний потік" за занадто дорогим і невиправданим, - К.Грищенко

Україна вважає газовий проект "Південний потік" занадто дорогим і невиправданим, заявив сьогодні глава українського зовнішньополітичного відомства Костянтин Грищенко за підсумками переговорів в Москві з міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим, повідомляє РБК. "Ми розраховуємо, що сила аргументів, аналіз цієї ситуації підведе наших російських партнерів до усвідомлення того, що не варто вкладати багатомільярдні інвестиції в проект, який не має ні політичного, ні економічного обгрунтування в нинішніх умовах. Це дуже дороге і непотрібне задоволення - будувати те, без чого можна обійтися", - сказав К.Грищенко.
У свою чергу С.Лавров підкреслив, що "мета "Південного потоку" дуже проста - підвищити енергобезпеку Європи". "Південний потік" жодною мірою не направлений проти України, також як і проект Nabbuco, як я думаю, не замислювався проти України. Це абсолютно не пов'язано з тим, що хтось розглядає нинішню владу України як ненадійного постачальника в газовій сфері. У нас навіть думок таких немає", - зазначив російський міністр.
Раніше Україна пропонувала РФ відмовитися від будівництва газопроводу "Південний потік", а замість цього модернізувати українську газотранспортну систему. "Ми обговорюємо питання, пов'язані з якнайкращим використанням нашої газопровідної системи. Це найкоротший, найбільш ефективний шлях доставки газу з Росії і Середньої Азії до Європи, - повідомляв К.Грищенко на початку вересня 2010 р. - Ми вважаємо, що немає жодної необхідності в будівництві "Південного потоку". Це витратний, непотрібний проект, який ще не пізно скасувати. На жаль, це поки неочевидно для наших російських партнерів".
В кінці липня 2010 р. аналогічну пропозицію висловив прем'єр-міністр України Микола Азаров. За його словами, "модернізація українських газопроводів дозволить поставляти в ту ж саму точку Європейського союзу, а саме до Бургас в Болгарії, така ж кількість газу, яку Росія планує поставляти по "Південному потоку".
Пізніше, також в липні 2010 р. Європейський союз (ЄС) закликав Україну модернізувати газотранспортну систему щоб уникнути перебоїв в постачаннях російського газу до Європи. 27 липня 2010 р. комісар ЄС з питань енергетики Гюнтер Оттінгер заявив, що Україна повинна дозволити іноземним державам інвестувати кошти в модернізацію газотранспортної системи, оскільки через неї до Європи проходить близько 80% газу, що експортується з Росії. Г.Оттінгер зобов'язався забезпечити фінансову підтримку і кваліфіковану допомогу для створення "ефективного, прозорого і добре керованого енергетичного сектора" на Україні.
"Південний потік" - спільний проект "Газпрому" з італійською ENI і французьким Electricite de France вартістю 10 млрд євро. Його мета - постачати російський газ до Європи в обхід України.