ua en ru

Україна з початку 2012/13 МР збільшила експорт соняшникової олії на 28,5%, - до 1,8 млн т

Українські аграрії у вересні-лютому 2012/13 МР порівняно з відповідним періодом минулого маркетингового року (1,4 млн т) збільшили експорт соняшникової олії на 28,5% - до 1,8 млн. т. Про це повідомила прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства України.

На сьогодні Україна зберігає позитивну динаміку експорту соняшникової олії, залишаючись на першому місті серед світових експортерів цього продукту. Частка ж вітчизняної соняшникової олії на світовому ринку складає 56% і продовжує зростати.

Зі слів генерального директора асоціації "Укроліяпром" Степана Капшука, наразі споживачами вітчизняної соняшникової олії є понад 90 країн світу. Переважно це Індія (понад 30,1%), Єгипет (понад 12,6%), країни ЄС (близько 16%), Іран (5,8%) і Туреччина (9,0%).

Окрім того, у поточному маркетинговому році розширюються торговельно-економічні відносини з Китаєм, на який припадає вже майже 6% вітчизняних поставок соняшникової олії.

"Китайський ринок для нас є дуже привабливим. І ми успішно нарощуємо обсяги поставок олії до Китаю. З початку 2012/2013 МР українські аграрії поставили туди понад 100 тис. т соняшникової олії. А це майже вдвічі більше, ніж за аналогічний період минулого маркетингового періоду. І надалі ці обсяги збільшуватимуться", - заявив Капшук.

Читайте також: Україна може втратити 550 млн дол на рік в результаті відмови Китаю імпортувати українську соняшникову олію