ua en ru

Збиток від корупції на ринку алкоголю України досягає 360 млн євро в рік, - ЗМІ

Збиток від корупції на ринку алкоголю України досягає 360 млн євро в рік, - ЗМІ Ілюстративне фото (РБК-Україна)

Також, за даними ЗМІ, Україна є головним джерелом контрабандної нікотинової продукції в ЄС

ЄС виділяє в 2018 році 208 млн євро допомоги на боротьбу з корупцією, а нелегальний алкогольний ринок України забирає з бюджету країни 360 млн євро. Про це пише видання EU Reporter.

Зокрема, зазначається, що в 2017 році ЄС надав Україні безвідплатну допомогу на суму понад 174 млн євро (в 2018 році прогнозні обсяги допомоги ЄС складають приблизно 208 млн євро).

ЄС продовжує залишатися одним з найбільших донорів України. Один з основних напрямків, що затверджений Європейською комісією в рамках Стратегічного документа про допомогу Україні на 2018-2020 роки – це економічний розвиток, поліпшення бізнес-клімату і боротьба з корупцією. ЄС дає всі можливі засоби для зміцнення інститутів та належного управління, в тому числі у сфері забезпечення верховенства права.

Тим не менш, за даними Transparency International, рівень корупції в Україні у 2017 є найвищим в Європі, а країна погіршила позиції і посідає лише 130 рядок рейтингу боротьби з корупцією, на рівні з Іраном, Гамбією і Сьєрра-Леоне.

Як наголошується в публікації, Україна є головним джерелом контрабандної нікотинової продукції в країни Європи. Але в останні роки значно почастішали випадки появи й контрабандного алкоголю. Таким чином, європейці побоюються, що вирощують собі ще одного «звіра», який готовий постукати в європейські двері. І наводять приклад з країнами Прибалтики – вже офіційно визнано, що Литва стала тим самим «перевалочним пунктом» для нелегального алкоголю в ЄС, пише видання. Частка тіньової економіки в Литві становить 30%.

За інформацією EU Reporter, в Україні абсолютно неконтрольований і нерегульований ринок виробництва спирту. При цьому тільки в Україні досі існує державна монополія на його виробництво. Тобто спиртова галузь знаходиться під повним контролем і в зоні відповідальності держорганів.

За статистикою Міжнародного валютного фонду, виробництво нелегального спиртного в Україні сягає 60% - а це сотні смертей від отруєнь і мільйони євро недоотримані в державний бюджет. Згідно розслідувань української Антикорупційної правозахисної організації, принаймні половина державних спиртозаводів виробляє нелегальний спирт, а нелегальна горілка виробляється не кустарним методом, а на повноцінних лікеро-горілчаних заводах - 10 з 30 заводів займаються виробництвом контрафакту. Журналіст Роман Бочкала заявляє, що з боку держави жодних заходів з припинення нелегального виробництва спиртного не вживається. Найчастіше правоохоронні органи і чиновники займаються «кришуванням» і покровительствованием таких підприємств.

З посиланням на аудит міжнародної компанії PwC, через «чорний ринок» бюджет України недоотримує близько 12 млрд гривень (360 млн євро) щорічно. Європейські журналісти приходять до логічного висновку, що фактично платники податків ЄС компенсують українцям те, що осідає в кишенях українських корупціонерів найвищого ешелону влади. ЄС виділяє в 2018 році 208 млн євро допомоги на боротьбу з корупцією, а нелегальний алкогольний ринок України забирає з бюджету країни 360 млн євро. Логіка взаємин ЄС-Україна досить дивна, йдеться в матеріалі.

За даними видання, питання щодо нелегального алкоголю з України вже активно обговорюються європейськими парламентаріями, вони будуть винесені до порядку денного найближчої робочої зустрічі з українським урядом.