ua en ru

Україна розраховує інтегрувати свою енергосистему в загальноєвропейську до 2017 р. і отримати 4-5 млрд дол. інвестицій

Україна розраховує інтегрувати свою енергосистему в загальноєвропейську до 2017 р. і отримати 4-5 млрд дол. інвестицій.

Україна розраховує інтегрувати свою енергосистему в загальноєвропейську до 2017 р. і отримати 4-5 млрд дол. інвестицій. Про це повідомив заступник міністра енергетики і вугільної промисловості України, голова робочої групи з питань організаційно-технічних заходів для підготовки Об'єднаної енергетичної системи України до роботи з об'єднанням енергосистем європейських держав Вадим Улида, йдеться у повідомленні прес-служби Міністерства енергетики та вугільної промисловості України.

За словами Улиди, інтеграція української енергосистеми в загальноєвропейську до 2017 р. дозволить створити умови для входження України до енергетичного ринку країн ЄС та вирішити багато завдань, які стоять сьогодні перед урядом.

"По-перше, це питання енергетичної безпеки і диверсифікації джерел постачання енергоресурсів. По-друге, підвищення стандартів роботи в галузі до європейських і підвищення якості енергозабезпечення споживачів електроенергією і газом. По-третє, використання існуючої енергетичної інфраструктури (генеруючих потужностей вітчизняних електростанцій, ліній електропередач, газотранспортної системи та підземних сховищ газу), які в повній мірі не використовуються", - підкреслив заступник міністра.

Для того, щоб Україна вже за три роки стала частиною енергетичного ринку Європи буде проведено модернізацію вітчизняної енергетики.

"Проект дозволить залучити близько 4-5 млрд долл. іноземних інвестицій в українську економіку і дасть поштовх для створення нових робочих місць. Мова йде про оновлення ГТС і всієї енергетичної інфраструктури", - зазначив Улида.

Внаслідок інтеграції в загальноєвропейську систему Україна отримає можливість стати новим регіональним енергетичним центром.

"В нас є для цього всі умови, і по експорту електроенергії, і по транзиту та зберіганню газу. Енергетика має стати локомотивом української економіки, який приведе країну в ЄС. І сьогодні ми фактично готуємо технологічну і економічну основу для інтеграції України в Європейський союз", - підсумував заступник міністра.

Нагадаємо, 4 червня Міністерство енергетики та вугільної промисловості України видало Наказ "Про забезпечення реалізації проекту інтеграції Об'єднаної енергетичної системи України до об'єднання енергетичних систем країн ЄС", яким передбачається створити умови для синхронізації енергетичних систем України та Євросоюзу до завершення четвертого кварталу 2016 р. Наказом також створено Робочу групу з питань організаційно-технічних заходів на чолі з Вадимом Улидою.