ua en ru

Україна проігнорувала більшу частину рекомендацій Венеціанської комісії до виборчого законодавства

У Міністерстві юстиції України залишили без уваги більшість рекомендацій Венеціанської комісії щодо змін виборчого законодавства. З десяти пожеланійВК в доопрацьованому законопроекті повністю відображені тільки два. Про це пише "Комерсант-Україна".

Зокрема, пропонується зобов'язати партії ввести квоти для жінок у своїх виборчих списках і зменшити максимальну кількість виборців на дільницях з 2,5 тис. до 2 тис.

Законопроект "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення законодавства з питань проведення виборів" винесено на громадське обговорення вже вдруге. Вперше документ був оприлюднений ще в квітні, після чого він отримав попередню оцінку Венеціанської комісії.

З десяти рекомендацій ВК в Мін'юсті врахували лише критику комісії з приводу відсутності заходів для більш активної участі жінок у виборах і завищеного максимальної кількості виборців на дільницях. В оновленому законопроекті пропонується врахувати, що в статуті політичної партії обов'язково повинен бути передбачений "розмір квот, що визначає мінімальний рівень представництва жінок і чоловіків у виборчому списку кандидатів у народні депутати". Крім того, в законопроекті передбачено зменшення максимальної кількості виборців на дільницях з 2,5 тис. до 2 тис. Згідно з документом, кількість виборців на невеликих ділянках складе від 20 до 500 осіб, на середніх - від 500 до 1,2 тис., на великих - від 1,2 тис. до 2 тис. виборців.

Слід зазначити, що Мін'юст традиційно не врахував основні вимоги європейських інститутів - зокрема, критику змішаної виборчої системи, обмеження права бути обраними для осіб з судимістю і відсутності Виборчого кодексу. Венеціанська комісія також висловлювала невдоволення тим, що у виборчих комісіях не представлені самовисуванці і непарламентські партії. Крім того, запропонований законопроект, на думку міжнародних експертів, не передбачає незалежного моніторингу за фінансуванням виборчих кампаній, контроль яких покладається на виборчі комісії на місцях і Центрвиборчком.