ua en ru

Україна не продовжуватиме договір про партнерство з РФ на наступні 10 років

Україна не продовжуватиме договір про партнерство з РФ на наступні 10 років Фото: прапори України та Росії (twitter.com/MFA_Ukraine)

Наразі угода використовується у багатьох судових міжнародних справах

Позиція Міністерства закордонних справ (МЗС) полягає у непродовженні дії договору "Про дружбу, партнерство та співробітництво з Російською Федерацією" на наступні 10 років. Про це під час комітету ВР у закордонних справах повідомила заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми не виступаємо за розрив такого договору, ми виступаємо за те, щоб не продовжувати дію цього договору на наступні 10 років, оскільки змінилися обставини відносин України і РФ. Ці обставини вимагають нових підходів до договірній основі. У наступні 10 років ми маємо вибудовувати зовсім інші відносини з РФ. Зокрема, нам потрібно вирішити питання такі як реституція. Воно пов’язане зі шкодою, нанесеною Росією Україні", - заявила Зеркаль.

За її словами, угода наразі використовується українською стороною у багатьох судових міжнародних справах.

"Ми продовжуємо захищати права українців в міжнародних судових інстанціях на підставі, зокрема, і цього договору. Подали у лютому меморандум стосовно порушень РФ морської конвенції, в якому також посилаємось на гарантії, надані Україною і на підставі цього великого договору. На слухання по юрисдикції ми маємо вийти на лютий наступного року (2019). Тобто весь цей час ми будемо використовувати чинний договір між Україною та РФ", - додала вона.

Під час засідання комітету, заступник голови МЗС також підтвердила, що укладений Україною договір "Про дружбу, партнерство та співробітництво з РФ" залишиться в силі до завершення строку дії - до 1 квітня 2019 року.

Нагадаємо, раніше сьогодні голова комітету Верховної ради у закордонних справах, народний депутат Ганна Гопко повідомила, що між Україною та РФ на сьогодні розірвані лише 44 угоди з 450.