ua en ru

Україна закликає міжнародне співтовариство припинити співпрацю з музеями РФ

Україна закликає міжнародне співтовариство припинити співпрацю з музеями РФ Фото: Мінкульт України

Мінкульт просить призупинити проведення закордонних виставок в музеях РФ

Україна закликає міжнародне співтовариство припинити співпрацю з музеями РФ. Про це сказано в повідомленні прес-служби Міністерства культури.

"Через грубе порушення РФ всім норм міжнародного законодавства… наша держава позбавлена можливості будь-якого контролю за збереженням культурних цінностей на тимчасово окупованих територіях, а особливо тих, які є складовою державної частини музейного фонду України. Ми ще раз наголошуємо, що відповідно до статті 5 Гаазької конвенції 1954 року країна-окупант має докладати можливих зусиль для забезпечення охорони і збереження культурних цінностей території, що окупує", - наголошує міністерство.


Отож, Україна закликає широке міжнародне товариство, відповідні відомства іноземних держав та країн-членів міжнародних організацій призупинити співробітництво з установами РФ в сфері культури, якщо таким російським установам передаються рухомі культурні цінності, які незаконно вивозяться з території АР Крим та м. Севастополя, а також призупинити проведення іноземних виставок у таких російських музеях та виставок експонатів російських музеїв за кордоном.

Нагадаємо, так звана міністр культури Криму Аріна Новосельська повідомила, що майже 40 картин відомого художника Івана Айвазовського відправлені з Феодосійської галереї в Третьяковську галерею Москви.