ua en ru

Україна закликає ЄС застосувати економічні санкції проти РФ

Україна закликає Європейський Союз застосувати економічні санкції проти Російської Федерації.

Україна закликає Європейський Союз застосувати економічні санкції проти Російської Федерації. Про це в інтерв'ю Аgence Europе заявив представник України при Європейському Союзі Костянтин Єлісєєв.

"ЄС повинен дати відмашку для третього етапу санкцій, тому що, якщо ми подивимося на події в Східній Україні, очевидно, що Росія не зупиняється, що ескалація триває і відбуваються конфронтації з проросійськими силами в Східній Україні. ЄС не повинен зупинятися. Необхідні рішучі дії", - заявив Єлісєєв.

Представник України при ЄС зазначає, що в певних колах заявляють, що якщо ситуація не врегулюється, буде введений третій етап санкцій.

"Але хіба нинішня ситуація заспокоїлася? Зовсім ні", - констатує Єлісєєв.

На його думку, імпульсом для всіх, зокрема ЄС, має стати нещодавня резолюція Генасамблеї ООН, в якій референдум щодо приєднання Криму до Росії визнається незаконним.

"Я думаю, що застосування найжорсткіших санкцій ЄС проти Росії покаже 100%, а не 99%, солідарності з Україною", - зазначив дипломат.

За словами Єлісєєва, сьогоднішні коливання з приводу посилення санкції проти РФ сприяє продовженню агресії.

"Це також тест для цінностей ЄС. Деякі держави-члени стурбовані тим, що вони самі постраждають в разі введення санкцій. Так, для досягнення миру страждання необхідно, немає ціни для світу! І також обов'язком європейських лідерів є поінформувати громадян ЄС, для чого вони вживають такі заходи відносно Росії", - додав він.

При цьому Єлісєєв ухилився від відповіді на питання, чи не була реакція ЄС на анексію Криму занадто слабкою.

"Не мені судити про те, чи достатньо це було чи ні. Те, що ЄС зробив у плані санкцій, приносить свої плоди, але ми не можемо зупинятися на півдорозі, ми повинні йти далі. Я дуже хотів би, щоб на майбутніх радах, держави-члени продовжили б розглядати і приймати обмежувальні заходи, щоб продемонструвати Росії, що неуцтво і жорстокі дії є порушенням міжнародного права і не є прийнятними тут і зараз", - підсумував дипломат.

Зазначимо, що раніше ЄС вже ввів візові та фінансові санкції проти низки російських і українських чиновників, відповідальних за анексію Криму. При цьому третій пакет санкцій передбачає економічні санкції, під якими мається на увазі блокування банківських рахунків та інвестицій російських компаній в Європі, так і європейських в Росії, а також наслідки для енергетичної співпраці, зокрема, щодо імпорту російського природного газу в Європу.