ua en ru

Україна закликає ЄС зупинити реалізацію проекту "Південний потік"

Україна закликає Європейський Союз зупинити реалізацію проекту "Південний потік".

Україна закликає Європейський Союз зупинити реалізацію проекту "Південний потік". Про це в інтерв'ю Аgence Europе заявив представник України при Європейському Союзі Костянтин Єлісєєв.

"ЄС може багато зробити. Ми знаходимося у вирішальній фазі у вирішенні питання щодо реверсу газу з країн ЄС (Словаччина, Угорщина і Польща). ЄС повинен зробити все, що в його силах, щоб зупинити розвиток проекту "Південний потік", оскільки очевидно, що цей проект суперечить законодавству ЄС", - заявив Єлісєєв, відповідаючи на питання, як Євросоюз може допомогти Україні в енергетичній сфері.

Також, за його словами, обговорюватиметься питання модернізації української газотранспортної системи.

"Ми готові говорити і про проблеми, пов'язані зі створенням на території України центру газової мережі, який буде включати в себе газотранспортну систему, підземні газосховища газу, використання зрідженого природного газу і сланцевого газу", - зазначив дипломат.

Також він заявив, що Україна розраховує на підтримку ЄС, коли вона звернеться з позовами проти Росії до міжнародного суду, у зв'язку з взяттям РФ під свій контроль газових, нафтових і енергетичних активів України в Криму.

"Також був дуже активний діалог між прем'єр-міністром Арсенієм Яценюком і президентом Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу про гарантії енергетичної безпеки України з боку ЄС, якщо Росія припинить поставки газу. Ми працюємо разом, щоб вирішити проблему енергетичної безпеки України та ЄС і забезпечення транзиту газу через всю свою територію, незважаючи ні на що, тому що це наша відповідальність", - додав він.