ua en ru

Україна не може прийняти ув'язнених з Криму через відсутність правової бази, - Лутковська

Україна не може прийняти ув'язнених з Криму через відсутність правової бази, - Лутковська Фото: Валерія Лутковська

Для вирішення питання необхідно запровадити ad hoc механізм переміщення засуджених

Для забезпечення права українських громадян з Криму відбувати покарання на материковій території України необхідно розробити спільний механізм передачі засуджених, застосувавши так звану практику ad hoc для вирішення вказаного питання. Про це заявила Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська, повідомляє прес-служба Лутковської.

Наразі Лутковською розроблено проект Меморандуму між Омбудсманами України та Росії про запровадження ad hoc механізму переміщення засуджених із пенітенціарних установ АР Крим на материкову частину України, який надіслано Міністерству юстиції та Міністерству закордонних справ України для надання пропозицій.

"На початку лютого 2015 р. до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Валерії Лутковської надійшло звернення від її російської колеги Елли Памфілової, в якому йшлося про прохання 22 засуджених, що відбувають покарання в пенітенціарних установах АР Крим, перевести їх на материкову територію України для подальшого відбування покарання. Здійснення передачі засуджених було запропоновано російською стороною шляхом застосування норм Європейської конвенції про передачу засуджених осіб від 21 березня 1983 р., яка визначає порядок передачі осіб, засуджених на території однієї держави, для відбування ними покарань на території іншої держави", - говориться у повідомленні.

Україна не може прийняти ув'язнених з Криму через відсутність правової бази, - Лутковська

Фото: лист

У відповіді до Памфілової Лутковська наголосила, що резолюціями ООН та Ради Європи було підтримано територіальну цілісність України. Водночас, відповідно до Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України", Крим є тимчасово окупованою територією України, і тому застосування норм згаданої Європейської конвенції є неможливим в рамках однієї держави.

Повідомляється, що Лутковською було запропоновано залучити відповідні міністерства двох країн опрацювати правові механізми для здійснення передачі засуджених. Проте, станом на 4 червня 2015 р. відповіді від російської колеги з конкретними пропозиціями або ж відповідного реагування не було отримано.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що кримчани мають намір відсвяткувати День Конституції України.