ua en ru

Україна надасть до 15 млрд куб. м вільних потужностей ПСГ іноземним компаніям

Україна готова надати до 15 млрд куб. м вільних потужностей своїх підземних сховищ газу (ПСГ) іноземним компаніям для зберігання ними свого ресурсу, повідомив головний інженер ДК "Укртрансгаз" Ігор Лохман. Про це повідомляє прес-служба компанії.

За його словами, Україна з початку поточного року сезону закачування, що стартує в квітні, поповнила свої ПСГ 1,9 млрд куб. м природного газу. В даний час в ПСГ компанії знаходиться приблизно 9 млрд куб. м газу, уточнив головний інженер.

Лохман також підтвердив раніше озвучені плани із закачування близько 10-11 млрд куб. м газу в ПСГ в рамках підготовки до опалювального сезону 2012-2013 роках. "Вільні потужності можуть використовуватися зацікавленими європейськими газовими трейдерами і компаніями", - сказав він.

Як повідомлялося, "Нафтогаз України" раніше заявив про готовність розглянути пропозиції інших компаній щодо зберігання їхніх ресурсів газу у своїх ПСГ.

Україна в квітні 2012 року завершила сезон відбору природного газу з власних ПСГ і почала сезон закачування. У 2011 році, в рамках підготовки до опалювального сезону 2011-2012 рр., "Укртрансгаз" закачав у сховища 10,6 млрд куб. м газу і почав опалювальний сезон із запасами в об'ємі 20,6 млрд куб. м.

Україна має 13 ПСГ загальною активною ємкістю більше 31 млрд куб. м. Дванадцять сховищ експлуатує "Укртрансгаз", ще одне сховище - ДАТ "Чорноморнафтогаз" (АРК).

Нагадаємо, міністр енергетики і вугільної промисловості Юрій Бойко раніше заявив, що використання українських газосховищ може уберегти Європу від проблеми з недопостачею газу Росією.