ua en ru

Україна пропонує ЄС перенести точку прийому російського газу на українсько-російський кордон

Україна пропонує Євросоюзу перенести точку прийому російського газу із західного кордону України на українсько-російський кордон.

Україна пропонує Євросоюзу перенести точку прийому російського газу із західного кордону України на українсько-російський кордон і підписати нові відповідні договори, які дозволять європейським газовим компаніям використовувати вільні потужності українських підземних сховищ газу. Про це йдеться у зверненні прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка до керівництва Європейської комісії і лідерів держав-членів ЄС у зв'язку із ситуацією, що склалася навколо проблеми постачання російського природного газу.

"Україна як учасник Європейської енергетичної хартії та Енергетичного співтовариства офіційно заявляє свою позицію про необхідність спільної модернізації та експлуатації української газотранспортної системи, включаючи підземні газосховища, українською державою з залученням інвесторів з Європейського Союзу і Сполучених Штатів Америки. Окремо відзначаємо, що Російська Федерація не є стороною згаданих міжнародних інструментів, які встановлюють прозорі правила забезпечення енергетичної безпеки європейського континенту. У цьому контексті пропонуємо також перенести точку прийому російського природного газу на українсько-російський кордон і підписати нові відповідні договори, які дозволять європейським газовим компаніям використовувати вільні потужності українських підземних сховищ газу в загальних інтересах енергетичної безпеки", - йдеться у зверненні.