ua en ru

Україна може вимагати виключення Росії з ICAO, - нардеп

Україна може вимагати виключення Росії з ICAO, - нардеп Фото: російський літак

Україна вимагає від РФ виплати штрафних санкцій на порушення повітряного простору

Україна може вимагати виключення Росії з Міжнародної організації цивільної авіації (ICAO) через порушення російськими компаніями українського авіаційного простору. Про це йдеться у звіті "Механізм захисту прав в окупованому Криму", який опублікував народний депутат України з фракції "Народний фронт" Георгій Логвинський.

"Україна звернулася зі скаргою на Росію в Міжнародну організацію цивільної авіації (ICAO) і міжнародний морський арбітраж", - йдеться в документі.

Зазначається, що на момент подачі зафіксовано понад 3360 фактів порушень російськими компаніями нашого авіаційного простору. Скарга передбачає виплату російською стороною штрафних санкцій, які щодня збільшуються на близько 1 млн дол.

"Наступним етапом буде подача заяви про виключення Росії з ICAO. Правові наслідки - російські компанії не мають права літати над територією країн-учасниць ICAO", аналогічні процедури проводять щодо морських портів", - йдеться у звіті.

Також Логвинський нагадав, що було відкрито кримінальне провадження за фактом здійснення російськими авіалініями перельотів Стамбул-Сімферополь-Стамбул.

Нагадаємо, раніше в цьому році Україна звернулася в ICAO з вимогою підтвердити виняткове право обслуговувати повітряний рух над Чорним морем.