ua en ru

Україна вимагає від Росії негайно звільнити Савченко

Міністерство закордонних справ України висловлює категоричний протест у зв'язку з прийнятим 10 лютого Басманним районним судом Москви рішенням про продовження утримання під вартою народного депутата України, члена української делегації в ПАРЄ Надії Савченко і закликала негайно її звільнити. Про це йдеться в повідомленні прес-служби МЗС.

"При винесенні рішення судом не були прийняті до уваги ні зібрані захистом докази, що підтверджують непричетність громадянки України в інкримінованих їй дій, ні клопотання про зміну запобіжного заходу, подані разом з гарантіями посольства України та уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, ні значне погіршення стану здоров'я Н. Савченко. Російська влада також відверто проігнорувала заклик Парламентської Асамблеї Ради Європи про негайне звільнення Н. Савченко як особи, яка користується дипломатичним імунітетом члена ПАРЄ, порушуючи таким чином свої зобов'язання як члена Ради Європи та учасника ряду міжнародних конвенцій", - сказано в повідомленні.

У зв'язку з цим в МЗС заявили, що відповідальність за життя і здоров'я Надії Савченко, яка вже 60 днів голодує в знак протесту проти її незаконного вивезення на територію Росії і тримання під вартою, повністю лежить на російській стороні.

"Вимагаємо від Російської Федерації негайно звільнити Надію Савченко і всіх інших утримуваних нею політичних в'язнів - громадян України", - підкреслили в МЗС.

Нагадаємо, напередодні Савченко відмовилася припинити голодування.