ua en ru

Україна і Японія підписали угоду про виділення 108 млрд ієн для модернізації БСА

Україна і Японія підписали угоду про виділення 108 млрд ієн для модернізації БСА Фото: міністр фінансів Наталія Яресько

Кредит буде наданий на 40 років під 0,1%

Кабінет міністрів України і Японське агентство міжнародного співробітництва (JICA) сьогодні. 15 червня, підписали угоду про гарантії запозичення для проекту модернізації Бортницької станції аерації (БСА), передає кореспондент РБК-Україна.

"Загальний обсяг фінансування в рамках цієї угоди становить 108 млрд ієн, але слід також зазначити, що підтримка України Японії виходить далеко за рамки тільки екологічних проблем. Цей кредит є частиною більш великого фінансового пакету спрямованого на подолання кризи, в якій наша країна протистоїть більше року", - заявила після підписання угоди міністр фінансів Наталія Яресько.

"Кредитна угода для проекту модернізації Бортницької станції аерації, який ми підписали сьогодні, підвищить якість життя 3 млн громадян України. Завдяки японському фінансування, технологій та обладнання, ми модернізуємо застарілі потужності цього заводу обладнаємо нові системи аерації", - додала Яресько.

Яресько також додала, що кредит буде наданий на 40 років під 0,1%. "40 років. 0,1% ставка. Дуже низькі ставки. Це інвестиційний кредит, але він дуже привабливий для України", - сказала вона.

Зазначимо, що віце-президент JICA повідомив, що в ході співпраці планується також використання японських енергозберігаючих технологій. "Реалізація цього проекту покращить очищення стічних вод в Києві і тим самим поліпшить умови проживання та стан здоров'я, рівень життя громадян. Бортницька станція аерації була побудована в 60-90-х роках і очищає всі стічні води міста. Очисні можливості станції скорочуються з-за зносу і застарелости обладнання", - сказав Ічікава.

Нагадаємо, Японія виділить Україні 1,5 млрд дол. кредитних гарантій для забезпечення фінансової стабільності.