ua en ru

Україна може отримати знижку на російський газ заднім числом

Якщо нову угоду про ціну на поставлений з Росії на Україну природний газ не вдасться укласти до 1 квітня 2015 року, знижка на нього може бути надана заднім числом, повідомляє агентство Bloomberg з посиланням на близькі до переговорів джерела.

Таким чином, навіть якщо домовленість буде досягнута в травні, знижка може бути застосована з 1 квітня.

31 березня 2015 закінчується термін дії так званого зимового пакета, в тому числі і термін дії наданої урядом РФ знижки в $ 100 з тисячі кубометрів. Раніше міністр енергетики Росії Олександр Новак заявляв, що з другого кварталу ціна на газ для України без урахування знижки може скласти $ 348.
Він пояснив, що, згідно з чинним контрактом, російська сторона може прийняти рішення про надання Україні знижки. Таке рішення приймається урядом, уточнив він. Якщо ціни на газ будуть вище $ 330, то знижка може скласти $ 100, якщо нижче - то не більше 30%.

18 березня 2015 глава уряду Росії Дмитро Медведєв в ході зустрічі з головою правління «Газпрому» Олексієм Міллером заявив, що «Газпром» повинен повністю базуватися на діючих угодах, а питання про продовження терміну дії знижки підлягає ще остаточного обговорення за участю зацікавлених сторін.

«Вона [знижка] може бути надана тільки в тому обсязі, який становить наша експортне мито, ну скажемо прямо, не більше цієї експортного мита: менше-то, напевно, можна, а більше не можна», - пояснив Медведєв.

У свою чергу міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин заявляв, що З 1 квітня 2015 року Україна припинить закупівлі російського природного газу, оскільки не бачить сенсу купувати його за цінами вищими, ніж у Європі.

20 березня в Брюсселі пройшли тристоронні переговори за участю Росії, України і ЄС, де обговорювалися умови поставок російського газу на Україну після завершення 31 березня дії «зимового пакета». Всі сторони оцінили переговори як конструктивні. Наступна зустріч запланована на квітень, точна дата буде узгоджена пізніше.

Нагадаємо, російський "Газпром" не бачить необхідності міняти контракт щодо постачання газу в Україну з 1 квітня, після закінчення терміну дії зимового пакета.