ua en ru

Україна може отримати 50 млрд доларів від "Газпрому" за рішенням арбітражу

Україна може отримати 50 млрд доларів від "Газпрому" за рішенням арбітражу Фото: Юрій Вітренко назвав позовні вимоги до "Газпрому"

Із яких 30 мільярдів - це питання компенсації

Україна може отримати 50 млрд доларів від російського ВАТ "Газпром" після задоволення позову НАК "Нафтогаз України" Стокгольмським арбітражем. Про це заявив директор із розвитку бізнесу "Нафтогазу" Юрій Вітренко в інтерв’ю "Громадському".

"Загальна ціна питання по Стокгольмському арбітражу - 50 млрд доларів, із яких 30 мільярдів - це питання компенсації, яку ми вимагаємо отримати за те, що раніше від "Газпрому" недоотримали або переплатили, і принаймні 20 мільярдів - це додаткові грошові потоки, які ми отримаємо після ухвалення рішення у Стокгольмі. Крім того, ми змушуємо їх у Стокгольмі почати працювати в Україні за європейськими правилами", - наголосив Вітренко.


При цьому росіяни, за його словами, всілякими методами затягують процес.

"Процес триває. Вони його затягують. Слухання почнуться восени цього року. Ми укріплюємо свої позиції. На будь-які питання, які ставлять росіяни, надаються ґрунтовні відповіді з іноземними експертами, ми достатньо комфортно себе почуваємо. Якщо не буде політичних ризиків, ми впевнені в тому, що доведемо в суді обґрунтованість своєї позиції", - зазначив Вітренко.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що "Нафтогаз" оцінює загальну суму претензій до "Газпрому" в Гаазі у 30 млрд доларів. При цьому "Газпром" збільшив суму позову до "Нафтогазу" до 31,7 млрд доларів.