ua en ru

Україна отримала кирилічний інтернет-домен .укр

Процес делегування Україні кирилічної доменної зони .укр завершений - на цьому тижні домен з'явився в кореневій структурі Інтернету. Нова зона повинна стати ліберальнішою в порівнянні з діючою .ua. Проте до появи нових сайтів з кирилічними іменами ще може пройти багато часу, адже правила роботи в новій доменній зоні поки не розроблені через проблеми в роботі Українського мережевого інформаційного центру, адміністратора домена .укр. Про це пише "Комерсант-Україна".

ICANN (міжнародна некомерційна організація з управління Інтернетом) у вівторок завершила процедуру делегування Україні кирилічного домена .укр. Як повідомив вчора адміністратор домена Український мережевий інформаційний центр (УМІЦ), новий домен з'явився в кореневій структурі доменних імен Інтернету. На сьогоднішній день на новому домені вже працюють два сайти: сайт самого УМІЦ (уміц.укр) і сайт про доменну зону тест.укр.

Можливості для реєстрації нелатинських доменів ICANN створила в жовтні 2009 року. Нововведення розраховане на країни, писемність яких відрізняється від латиниц, - Китай, Індію і так далі. Україна однією з перших подала заявку на реєстрацію кирилічної зони, проте до другого етапу реєстрації підійшла останньою з 25 держав, що подали заявки. ICANN підтвердила бронювання для нашої країни доменної зони .укр в березні 2011 року, а в кінці лютого 2013 року схвалила заявку.

Запуск домена .укр не обійшовся без курйозів. В середу виявилося, що сайт технічного адміністратора нової зони, компанії "Технічний центр Інтернет" зламаний бангладешським угрупуванням хакерів 3xp1r3 Cyber Army, які замінили головну сторінку сайту власним банером. Судячи з інформації з бази даних атак хакерів hack-db.com, злом стався ще 14 березня і майже тиждень залишався непоміченим, поки на сторінку, вказану в інформації про новий домен, не почали заходити українські доменні реєстратори. "Злом торкнувся лише інформаційної сторінки компанії, система технічного адміністрування не постраждала", - завірив директор УМІЦ Юрій Гончарук.

Читайте також: Користувачів YouТube стало більше мільярда