ua en ru

Україна може купувати вугілля у РФ і ПАР, але втратить надходження до бюджету, - Насалик

Україна може купувати вугілля у РФ і ПАР, але втратить надходження до бюджету, - Насалик Фото: Ігор Насалик розповів про постачання антрацитового вугілля з окупованих територій Донбасу

У 2016 році бюджет отримав 2 млн гривень податків від підприємств на Донбасі за постачання антрацитового вугілля

Україна може замінити поставки вугілля антрацитного групи з окупованого Донбасу поставками з Росії або Південно-Африканської Республіки. Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик у неділю, 19 лютого, в ефірі програми "Факти тижня. 100 хвилин з Оксаною Соколовою".

За його словами, в такому випадку ціна за вугілля буде в два рази вищою.

"Альтернативні (джерела) є. Це з Росії, але буде в два рази дорожче. З тієї ж Південно-Африканської Республіки, тільки термін його поставки буде 40-50 днів, і він буде в два рази дорожче, ніж український", - розповів міністр.

Поставляючи вугілля з окупованого Донбасу, Україна отримує доходи в бюджет

Також він зазначив, що поставляючи вугілля з окупованих територій, Україна отримує доходи в бюджет, оскільки вуглевидобувні підприємства Донбасу зареєстровані в Україні.

"З завтрашнього дня ми можемо почати постачання антрацитного групи вугілля з Кузбасу, тільки замість своїх шахтарів будемо платити гроші російським шахтарям, замість надходжень у бюджет в Україну ми будемо платити в російський бюджет", - пояснив Насалик.

Він також підкреслив, що за минулий рік обсяг податків, які заплатили українські підприємства за постачання антрацитового вугілля, склав 2 млн гривень.

Крім цього, міністр прокоментував продовження блокади поставок вугілля з непідконтрольних територій.

"Блокада принесе дестабілізацію енергосистеми, припинить приплив валюти від роботи металургійних підприємств і 300 тис. чоловік втратять свої робочі місця", - додав Насалик.

Нагадаємо, раніше Насалик повідомив, що Україна розгляне можливість закупівлі вугілля в Південній Африці, Австралії та Китаї.