ua en ru

Україна підпише угоду щодо розробки Скіфської ділянки вже в листопаді, - Ставицький

Україна підпише угоду про розподіл продукції з видобутку газу на Скіфській ділянці в Чорному морі у листопаді. Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький у вівторок на брифінгу, передає корреспондент РБК-Україна.

Україна підпише угоду про розподіл продукції з видобутку газу на Скіфській ділянці в Чорному морі у листопаді. Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький у вівторок на брифінгу, передає корреспондент РБК-Україна.

Угоду буде підписано з консорціумом, до якого увійшли: державна НАК "Надра України", Shell, дочірня структура OMV Petrom і Exxon Mobil, що буде оператором проекту."Приблизно всі проекти, які ми проводимо на конкурсних засадах вони за техніко-економічними показниками однакові. Я маю на увазі в плані видобутку. На Скіфській ділянці також за базовим сценарієм приблизно на 5-7 років після розробки ми виходимо на видобуток 10 млрд куб. м газу на рік. Щодо інвестицій то, дійсно на шельфі це більш серйозні інвестиції ніж на суходолі. Я вважаю, що складова собівартості приблизно однакова, якщо ми подивимось на технології сланцевого газу чи газу з нетрадиційних джерел або видобутку газу на глибоководному шельфі. Тут приблизно це буде з урахуванням інвестиційної складової близько 100 дол за 1000 куб. м", - розповів він.

"Якщо ми рахуємо по кількості свердловин то, це приблизно кожний проект від 5 млрд дол. і більше. Я очікую, що інвестиції у Скіфську ділянку буде щонайменше 10 млрд дол., тому що складова інвестиції в буріння свердловин на глибоководному шельфі дещо інша, ніж на суходолі", - зазначив Ставицький.

Нагадаємо, 5 листопада Україна підписала з компанією Chevron та ТОВ "Надра Олеська" угоду про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться у межах ділянки Олеська.

Ставицький також додав, що на першому етапі Chevron вкладе в Олеську ділянку 350 млн дол., а потім інвестиції можуть досягти 10 млрд дол. і більше.

"Щорічний видобуток газу складатиме за базовим і трохи більш оптимістичним сценарієм біля 8-10 млрд куб. м газу на рік. На першому етапі буде вкладено 350 млн дол. у розробку родовища, а потім інвестиції можуть досягти приблизно 10 млрд дол. або й вище", - розповів Ставицький.

Він розповів, що держава отримає від видобутку не менше 30%.

"Держава отримає від 100% долі видобутку, яка може відбутися в межах ділянки Олеської не менше ніж 30%, а також за економічними розрахунками, якщо це буде базовий або оптимістичний сценарій - до 40%. Інші 60 чи 70% будуть розподілятися 50 на 50 з інвесторами, це "Надра-Олеська" і компанія Chevron", - зазначив Ставицький.

Він також додав, що у випадку з Chevron ніяких бонусів немає.

"По-друге, стосовно бонусів, так дійсно в цій угоді не переглядалися умови за умовами конкурсу щодо бонусних пропозицій, тому що там зовсім інша геологічна структура ніж на ділянці Юзівській і ми виходили з того, щоб це питання було конкурентоспроможне щодо залучення інвестицій з боку держави. Щодо питання в межах ділянки Скіфська, так переможцем був консорціум за операційною складовою компанії ExxonMobile і там сплачується бонус у розмірі 325 млн дол.", - розповів Ставицький.