ua en ru

Україна і Chevron підписали угоду про видобуток сланцевого газу

Україна підписала з компанією Chevron та ТОВ "Надра Олеська" угоду про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться у межах ділянки Олеська. Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький, передає кореспондент РБК-Україна.

Україна підписала з компанією Chevron та ТОВ "Надра Олеська" угоду про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться у межах ділянки Олеська. Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький (на фото), передає кореспондент РБК-Україна.

Від України документ підписав міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький, від компанії Chevron - генеральний директор компанії Chevron Europe Exploration and Production Дерек Дюпрі Магнесс, від ТОВ "Надра Олеська" - голова правління акціонерної компанії "Надра України" Віктор Пономаренко. На церемонії був присутній Президент України Віктор Янукович.

Укладання вказаної угоди дозволить розпочати роботи із пошуку та видобутку сланцевого газу в межах ділянки Олеська, прогнозовані ресурси якої становлять 2,98 трлн куб. м газу. Щорічний видобуток газу за базовим сценарієм становитиме 8-10 млрд куб. м.

Згідно з угодою, протягом початкового пошукового періоду компанія Chevron інвестує 350 млн дол. США у розвідку сланцевого газу у Львівській та Івано-Франківській областях. При цьому загальні інвестиції у видобуток газу можуть перевищити 10 млрд дол.

Очікується, що у процесі реалізації угоди в Україні буде створено до 15 тис. робочих місць, а додаткові надходження до бюджетів всіх рівнів становитимуть кілька сотень млрд грн.

Нагадаємо, в травні 2012 року Кабінет міністрів затвердив переможцем конкурсу на укладення угоди про розділ продукції по Олеській площі компанію Chevron. Проте щоб почати розробку області, компанія мала отримати дозвіл місцевої влади.

Довгий час уряду не вдавалося заручитися підтримкою Львівської та Івано-Франківської облрад. Проте 20 вересня депутати Івано-Франківської обласної ради підтримали проект угоди між Україною, компанією Chevron і ООО "Надра Олеська" про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться в межах Олесського родовища.

3 жовтня депутати Львівської обласної ради погодили угоду про розподіл вуглеводнів в межах Олеської площі між компанією Chevron і ТОВ "Надра Олеська".