ua en ru

Україна подала до ЄСПЛ 5 міждержавних позовів до Росії з 2014

Україна подала до ЄСПЛ 5 міждержавних позовів до Росії з 2014 Фото: Петренко розповів, скільки позовів подала Україна до РФ

За всю історію свого існування ЄСПЛ розглянув 16 міждержавних справ

За два з половиною роки Україна ініціювала безпрецедентну кількість міжнародних судових справ. Про це сьогодні під час години запитань до уряду у Верховній Раді України заявив міністр юстиції Павло Петренко, передає кореспондент РБК-Україна.

"За ці два з половиною року Україна фактично розпочала безпрецедентну кількість міжнародних судових справ", - заявив Петренко.

За його словами, сьогодні в України є 5 міждержавних справ проти Росії.

"Справа №1, яка була ініційована 13 березня 2014 року і стосувалася масштабних порушень прав людини українських громадян, військовослужбовців, кримських татар під час перших днів анексії Криму", - зазначив міністр.

Друга справа була ініційована Україною 21 серпня 2014 року за безпрецедентним фактом, коли українських дітей-сиріт було викрадено з території України і перевезено до РФ. Ще одна справа стосувалася питання переслідувань кримських татар на території анексованого Криму.

"Наступна скарга стосувалася болючих подій на території Донбасу - це події 2014, 2015 і 2016 років. Ті численні порушення прав людини, масові вбивства, обстріли мирних територій, вбивства наших військовослужбовців, викрадення журналістів, викрадення волонтерів були зафіксовані у цій великій скарзі", - повідомив Петренко.

За всю історію свого існування ЄСПЛ розглянув 16 міждержавних справ.

Нагадаємо, на початку року Петренко анонсував, що Україна подасть позов проти Росії в міжнародний суд ООН за підтримку тероризму.