ua en ru

Україна планує використовувати досвід Грузії в сфері реформ надання адмінпослуг, - Вілкул

Україна візьме на озброєння досвід проведення реформ у Грузії, зокрема у сфері надання адміністративних послуг. Про це під час робочої зустрічі з віце-прем'єр-міністром Грузії Кахою Каладзе в Тбілісі заявив віце-прем'єр-міністр України Олександр Вілкул, передає прес-служба чиновника.

"Розвиток економічної дипломатії між двома країнами створює нові можливості для взаємовигідного співробітництва України і Грузії. Як співголова міжурядової українсько-грузинської комісії я завжди відкритий для зустрічей і обговорень пропозицій. Якщо у грузинських підприємців виникають питання щодо створення і ведення бізнесу в Україні, вони мають звертатися в Комісію. І я готовий допомагати, - сказав Вілкул. - Як прихильника прагматичного підходу мене цікавлять управлінські, технологічні та конкретно-прикладні аспекти впровадження в Грузії технології" єдиного вікна "надання адміністративних послуг".

У цьому контексті він зазначив, що Грузія серед країн СНД зробила проривні кроки з впровадження реформ, спрямованих на лібералізацію ринку, приватизації і залучення іноземних інвестицій за рахунок скорочення регулятивних та контрольних механізмів. Все це стало важливим чинником розвитку малого і середнього бізнесу.

Україна, каже Вілкул, на шляху підвищення якості надання адмінпослуг наступним кроком бачить впровадження онлайн контролю роботи центрів надання адміністративних послуг.

"В Україні вже є приклади регіонів, де реалізований такий принцип. Завдяки цьому 90% послуг видаються достроково. А відсоток порушення строків надання послуги або відмови зведений практично до нуля", - сказав Вілкул.

Зараз в Україні створено вже 120 таких центрів і до кінця 2014 року має відкритися ще більше 560 на базі діючих дозвільних центрів. Центри адміністративних послуг, які працюють за принципом «Єдиного вікна» створені майже у всіх областях України (крім Закарпатської). Через них видається цілому 143 види дозвільних документів та понад 100 інших адміністративних послуг. Найбільша кількість таких центрів відкрита в Дніпропетровській, Сумській та Київській областях.

"Сьогодні українці можуть звернутися вже до понад півтора тисяч відділень Укрпошти та отримати адмінпослуги. До кінця другого кварталу поточного року кількість таких відділень збільшиться майже в два рази 115 до 3 тис. відділень. Розвиток цього проекту і його втілення на контролі уряду", - резюмував віце-прем'єр.