ua en ru

Україна перестала бути лідером за кількістю викрадених журналістів

Україна перестала бути лідером за кількістю викрадених журналістів Фото: ЗМІ

Згідно з доповіддю організації "Репортери без кордонів", в 2015 на сході України не було викрадено ні одного репортера

Міжнародна правозахисна організація "Репортери без кордонів" (RSF) представила у вівторок, 15 грудня, першу частину свого щорічної доповіді, присвяченого стану справ зі свободою преси у світі.

За даними організації, на кінець 2015 року у світі значаться викраденими 54 професійних журналіста, що на третину більше, ніж до кінця 2014 року. Всього ж протягом 2015 року були викрадені 79 журналістів - на 34 відсотки менше, ніж роком раніше.Вісім репортерів безслідно зникли - про їхню долю на сьогоднішній день немає ніякої інформації.

У звіті констатується зменшення кількості викрадень. У 2014 році на сході України були викрадені 33 репортера (найбільше в світі), а в 2015-му - жодного. У поточному році більшість репортерів були захоплені в країнах арабського світу: Сирії, Лівії, Ємені та Іраку - де тривають збройні конфлікти.

Всього зараз в ув'язненні, за даними ROG, знаходяться 153 професійних журналіста (178 - на кінець 2014 року), 161 громадянський журналіст (178 - на кінець 2014 року) і 14 співробітників медіакомпаній. У лідерах - Китай, Єгипет, Іран, Еритрея і Туреччина. Проте за кількістю журналістів, заарештованих протягом 2015 року, перше місце займає Туреччина (11 відсотків випадків затримань по всьому світу), що свідчить про наростання державних репресій в цій країні, зазначають правозахисники.