ua en ru

Україна буде оцінювати необхідність випуску єврооблігації наприкінці літа - на початку осені, в залежності від конюнктури ринку, - Арбузов

Уряд при залученні валютних коштів буде орієнтуватися на ситуацію на зовнішніх та внутрішніх ринках капіталу, та обере найбільш виважене рішення. Так прокоментував можливість здійснення чергового випуску єврооблігацій наприкінці літа - на початку осені перший віце-прем'єр-міністр Сергій Арбузов в коментарі Bloomberg.

«На міжнародних ринках останнім часом підвищилася турбулентність, особливо - після рішення ФРС щодо згортання програми QE3. Проте, зростання ставок ми розглядаємо як тимчасове явище. Невдовзі емоції мають стихнути й ринок стабілізується. Думаю, що це відбудеться до кінця літа - на початку осені. У нас є можливість не поспішати та обрати оптимальний варіант для розміщення єврооблігацій, щоб не переплачувати», - сказав перший віце-прем'єр.

За словами Арбузова, Мінфін успішно залучає валюту на внутрішньому ринку з допомогою валютних ОВДП, що є привабливим інструментом для банків. «Поступово ми все активніше розвиватимемо й ринок казначейських зобов'язань, щоб і населення дедалі активніше безпечно й вигідно вкладало свої заощадження в державні цінні папери», - підкреслив куратор фінансово-економічного блоку уряду.

За його словами, Кабмін продовжує вести конструктивний діалог з Міжнародним валютним фондом (МВФ) щодо відновлення співробітництва за програмою стенд-бай і розраховує на досягнення домовленностей з Фондом. «Україна має всі можливості виконати свої зобов'язання перед партнерами, у т.ч. - МВФ», - підкреслив Арбузов.

З початку року Україна сплатила по зовнішнім боргам біля 4 млрд дол., з яких 2,8 млрд дол. - по кредитам МВФ та 1 млрд дол. - погашенню євробондів-2003. У липні-серпні належить перерахувати МВФ ще 1,4 млрд дол., у жовтні-листопаді - приблизно 1,5 млрд дол.

Досі держава (в особі уряду та НБУ) виконувала свої зовнішні зобов'язання за рахунок, перш за все, валютних облігацій внутрішньої державної позики (ВОВДП), яких з початку року розміщено на суму 3,22 млрд дол., а також єврооблігацій, з допомогою яких залучено 2,2 млрд дол.