ua en ru

Україна залишилася на 9 місці в рейтингу найбільших експортерів зброї

Україна залишилася на 9 місці в рейтингу найбільших експортерів зброї Фото: у рейтингу країн-експортерів озброєнь перше місце займають США

Світові обсяги продажу зброї зросли на 14% за останні п'ять років

Світовий ринок озброєнь і військового спорядження пережив за період з 2011 по 2015 рік зростання продажів на 14%. Про це свідчать результати дослідження SIPRI, передає Deutsche Welle.

Експерти відзначають, що до цього близько 20 років поспіль ринок озброєнь переживав тривале падіння обсягів збуту.

У списку найбільших країн-експортерів озброєнь беззастережне перше місце займають Сполучені Штати Америки, які зуміли з 2011 по 2015 рік збільшити свою частку на світовому ринку зброї до 33 відсотків. З 2006 по 2010 рік на США припадало 29% глобального ринку. У списку провідних країн-експортерів озброєнь США значно випередили своїх найближчих конкурентів - Росію і Китай. Слідом йдуть Франція і Німеччина.

В списку провідних експортерів зброї з 2011 по 2015 рік потрапила і Україна. Країна зайняла дев'яте місце в десятці лідерів країн-експортерів озброєнь зі світовою часткою на ринку в 2,6 відсотка - на 0,7 процентних пункту більше частку періоду 2006-2010 років.

Україна залишилася на 9 місці в рейтингу найбільших експортерів зброї

Втім, варто відзначити, що зазначений період охоплює проміжок часу як до, так і після анексії Криму Росією і початку військового протистоянна на Донбасі.

Нагадаємо, в 2015 в рейтингу країн-експортерів зброї Україна посіла 9 місце з часткою експорту в 3% на світовому ринку.