ua en ru

Україна офіційно повідомила Ради Європи про окупацію РФ частини Донбасу

Україна офіційно повідомила Ради Європи про окупацію РФ частини Донбасу Фото: Президент РФ Володимир Путін

Україна переклала відповідальність за дотримання прав людини на країну-окупанта

Україна в офіційному зверненні до Ради Європи вперше на міжнародному рівні повідомила про окупацію частини Донецької та Луганської областей Російської Федерацією. Текст звернення опубліковано на сайті Ради Європи.

"Російська Федерація, яка фактично займає і здійснює контроль над певними районами Донецької і Луганської областей, несе повну відповідальність за дотримання і захист прав людини на цих територіях, з міжнародного гуманітарного права та міжнародного права прав людини", - йдеться у зверненні.

Крім того, Україна заявляє про відповідальність Росії за дотримання прав людини та в Криму.

"З-за анексії і тимчасової окупації з боку РФ у складі України Автономної Республіки Крим та міста Севастополя в результаті збройної агресії проти України, Російська Федерація несе повну відповідальність за дотримання прав людини та відповідних договорів на тимчасово окупованій території України", - заявляє Україна.

Також в документі підкреслюється, що антитерористична операція (АТО) проводиться на цих територіях для захисту від російської агресії.

"На тлі збройної агресії РФ проти України за участю регулярних Збройних Сил РФ і незаконних збройних груп, керованих, контрольованих і фінансуються Російської Федерації, антитерористична операція проводиться підрозділами Служби безпеки України, Міністерства внутрішніх справ України та Збройних Сил України з квітня 2014 р. на території окремих районів Донецької і Луганської областей України. Антитерористична операція - це частина невід'ємного права України на захист від агресії у відповідності зі статтею 51 Статуту ООН", - повідомляється у зверненні України.

Нагадаємо, Європарламент визнав, що РФ більше не є стратегічним партнером ЄС.