ua en ru

Україна звернеться до ЄСПЛ по затриманню Следкомом РФ заступника голови Меджлісу Чийгоза, - омбудсмен

Україна звернеться до ЄСПЛ по затриманню Следкомом РФ заступника голови Меджлісу Чийгоза, - омбудсмен Джерело фото:twitter.com/НикВести

Україна має намір звернутися в Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) у справі про затримання в Криму Слідчим комітетом Російської Федерації заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза. Про це в ході прес-конференції заявила уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська, передає кореспондент РБК-Україна.

"Останній випадок з арештом в. о. голови Меджлісу кримськотатарського народу - це правовий сюрреалізм... Тому що на українській території, згідно з українським законодавством, цей чоловік мав право проводити мирне зібрання... Так, у нас немає спеціального закону по сьогоднішній день, який би врегулював питання мирних зібрань, але у нас є конституційне право. Саме за те, що він використала своє право, згідно з українською Конституцією, його зараз кинули за ґрати і сьогодні вранці у нього проводиться обшук", - сказала Лутковська.

Вона зазначила, що якщо буде звернення по справі Ахтема Чийгоза в Європейський суд з прав людини, то рішення буде на його користь.

Лутковська наголосила, що вирішення питання з затриманням Ахтема Чейгоза вимагає міжнародної консолідації.

Нагадаємо, 29 січня 2015 р. органами слідчого комітету Російської Федерації в Криму затриманий один з лідерів меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз.

Сьогодні вранці в будинку Чийгоза почався йде обшук.