ua en ru

Україна може звернутися в міжнародні суди через вивоз вугілля з ОРДЛО, - Лою

Україна може звернутися в міжнародні суди через вивоз вугілля з ОРДЛО, - Лою Фото: Георгій Лою (РБК-Україна)

Вивіз вугілля з ОРДЛО розцінюється як військове злочину

Україна може подати позови в міжнародні суди в разі наявності доказів вивозу вугілля з непідконтрольних територій Донецької та Луганської областей. Про це сьогодні журналістам повідомив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука, передає кореспондент РБК-Україна.

"Якщо такі події відбуваються, то це суперечить міжнародним нормам. Є у нас можливість отримати фотознімки і з високою роздільною здатністю, в тому числі фото перетину держкордону, і якщо такі факти будуть зафіксовані, то це як мінімум привід для подачі позовів... Якщо мова йде про вугілля, який добули на тимчасово непідконтрольної Україні території, то це фактично може йти мова про військових злочинах, які будуть свідчити про розкрадання надр України", - сказав він.

Нагадаємо, раніше Лою заявив, що Україна може довести, що Російська Федерація продає в Європу вугілля з Донецької та Луганської областей. За його словами, довести це буде важко, але можливо. Для цього треба дивитися, за якими документами це вугілля потім реалізується.