ua en ru

Україна звернулася до ВТО з проханням скликати раду для вирішення спору щодо оформлення упаковок сигарет

Україна звернулася до ВТО з проханням скликати експертну раду для вирішення спору з приводу заходів, прийнятих відносно ставлення товарних знаків та інших вимог щодо уніфікованості маркування тютюнової продукції". Про це сьогодні пише австралійська газета Age.

Видання відзначає, що Україна не торгує сигаретами з Австралією, проте тут базується дочірня компанія корпорації Philip Morris International, де працюють майже півтори тисячі чоловік. А права подати апеляцію від свого імені корпорація не має.

У заяві України говориться, що австралійський закон, який вимагає продавати сигарети в однакових пачках, "накладає більше торговельних обмежень, ніж необхідно для досягнення поставленої мети в сфері охорони здоров'я і є небажаною перешкодою для торгівлі".

Замість того, щоб погодиться на розгляд, як це прийнято, коли справа стосується навіть менш значних спорів, Австралія відхилила прохання України, заявивши, що "закон - це продуманий захід, призначений для досягнення законних цілей у сфері охорони здоров'я".

Однак, відмова Автралії скоріше символічна і не потягне за собою жодних наслідків. Якщо на наступному засіданні Україна заявить про своє бажання продовжити розгляд, то Австралія вже не зможе їй відмовити, на що мала право в перший раз.

Вирішення питання займе як мінімум кілька місяців, у цей час Автралія зможе вимагати виконання "драконівських" правил маркування сигарет.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Україна разом з Гондурасом і Домініканською республікою намір заблокувати антитютюнові норми Австралії.

Читайте також: Австралійський суд схвалив "драконівські" правила оформлення пачок сигарет (фото, відео)