ua en ru

Україна не має в своєму розпорядженні технології для ліквідації хімічної зброї, - експерти

Україна не має в своєму розпорядженні технології для створення, ні для ліквідації хімічної зброї. Про це заявили експерти, опитані виданням "Дзеркало тижня. Україна".

На 10-й Ялтинській щорічній міжнародній зустрічі YES Президент України Віктор Янукович заявив про готовність України надати технічну допомогу в знищенні хімічної зброї в Сирії.

"Я хотів би з боку України запропонувати участь наших фахівців, українських технологій для знищення хімічної зброї в Сирії. У нас є цей досвід, у нас є пересувні установки, запатентовані Україною, і які довели на практиці свою ефективність. І ми готові разом з фахівцями їх задіяти для якнайшвидшого знищення хімічної зброї в Сирії", - повідомив Янукович

Видання зв'язалося з безліччю дуже компетентних у своїх сферах і які займають або займали досить високі посади людей (включаючи кількох екс-міністрів) з Кабміну, Міністерства оборони, МЗС, МНС, РНБОУ, АП, НІСД, НАНУ, ОПК, поговорили з авторами деяких попередніх відомих українських ініціатив на міжнародному терені, розпитали експертів. Ніхто з них, жодна людина нічого не знав про українських "пересувних установках по знищенню хімічної зброї", та ще "показали свою ефективність на практиці".

Екс-начальник Головного управління розвідки Міноборони, колишній керівник комітету з питань розвідки при президентові України, багаторічний куратор всього українського розвід спільноти, екс-голова СБУ Ігор Смешко заявив, що ще у 1992 р. за розпорядженням Президента Леоніда Кравчука була створена спеціальна група (її очолив один із тодішніх високопоставлених співробітників апарату РНБОУ Анатолій Довгополий) для вивчення двох дуже важливих на той час питань - є на території України хімічну зброю, і чи існують у нашій країні можливості щодо його виготовлення і знищення? В 1993 р. відбулося спеціальне засідання РНБОУ, на якому тодішній віце-прем'єр Валерій Шмаров доповів про результати перевірки, проведеної групою під керівництвом Довгополого: на обидва питання було отримано негативну відповідь.

"Протягом 10 років, коли я перебував у керівництві розвід спільноти України, я ніколи не чув ні про які установках і технології, пов'язані як зі створенням, так і з знищенням хімічної зброї", - заявив Ігор Смешко.

Гендиректор Павлоградського хімзаводу (де утилізується тверде ракетне паливо від МБР SS-24) Леонід Шиман повідомив, що по-перше, у ПХЗ немає ні компетенції, ні фахівців, ні технологій, ні обладнання для знищення хімічної зброї. По-друге, Павлоград - густонаселений місто, а тому не може бути й мови про знищення на його території хімічної зброї. По-третє, на ПХЗ взагалі не володіють інформацією, які саме речовини знаходяться в Сирії, і в якій кількості вони повинні бути утилізовані. І, по-четверте, у світі є дві країни, які займаються ліквідацією хімічної зброї в промислових масштабах - це США і Росія.

"В Україні немає ні обладнання для утилізації хімічної зброї, ні фахівців, які могли б це зробити, - підтвердив двічі екс-глава українського МНС Віктор Балога, який займав цей пост останнім перед розформуванням даного відомства. - Єдине, що у нас є - це пересувні установки для знешкодження радіоактивного палива меланж. Тому мені, як двічі міністру МНС, важко здогадатися, що саме мав на увазі президент. А як політик, розумію, що з його боку це була спроба зберегти хорошу міну, щоб виглядати гравцем у міжнародній політиці. Як я, так і весь світ знає технологічні можливості України у цьому питанні".

Російські експерти також прокоментували "сирійський" пропозиція Януковича. Як заявив директор Центру аналізу світової торгівлі зброєю, член Громадської ради при Міноборони РФ Ігор Коротченко, "до цього часу Україна не фігурувала в числі країн, що володіють передовими технологіями знищення хімічної зброї", таким чином, "в практичному плані українське пропозиція - не більш ніж піар-хід".