ua en ru

Україна не повинна бути предметом торгу між РФ і ЄС, - МЗС Німеччини

Міністр закордонних справ ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр вважає, що Росії і Євросоюзу (ЄС) необхідно шукати спільні інтереси для стабілізації обстановки на Україні, а не робити країну предметом торгу.

Міністр закордонних справ ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр вважає, що Росії і Євросоюзу (ЄС) необхідно шукати спільні інтереси для стабілізації обстановки на Україні, а не робити країну предметом торгу. Про це він заявив в ефірі німецького телеканалу ARD.

"Якщо президент Володимир Путін дав Києву кредит на 15 млрд дол., Євросоюз не зобов'язаний викладати на стіл перед Україною 20 млрд дол. Ми не повинні влаштовувати конкуренцію, немов беремо участь в аукціоні, але повинні разом допомагати Україні стабілізуватися, "приходити в себе", щоб вона знову стала країною з політичним майбутнім", - зазначив глава німецького МЗС.

Крім того, Штайнмаєр наголосив, що санкції проти українських чиновників необхідні як додатковий стимул продовжувати переговори. "Нам треба бути готовим ввести санкції, якщо на переговорах влади і опозиції в найближчі кілька днів не буде ніякого прогресу. Впевнений, що на Україні сторони розуміють: ухилятися від роботи за політичним рішенням питання - це не найкращий вихід", - впевнений німецький політик.

Позиція содиал-демократа Штайнмайера відрізняється від поглядів на канцлера ФРН Ангели Меркель. Минулого тижня вона заявила, що питання про санкції проти української влади з боку ФРН поки не варто.

З 19 січня 2014 р. в Києві на вул.грушевського біля стадіону "Динамо" почалося силове протистояння між радикально налаштованими активістами "Евромайдана" і співробітниками правоохоронних органів. За різними даними, жертвами конфлікту стали від трьох до шести людей: в їх числі і активісти, і співробітники силових відомств. Приводом для заворушень стало прийняття парламентом України 16 січня 2014 р. законів, які посилюють відповідальність громадян за порушення при участі в мітингах.

28 січня 2014 р. у відставку подав прем'єр-міністр України Микола Азаров. 31 січня Янукович підписав закон про амністію учасників "Евромайдана", а також скасування законів, прийнятих парламентом країни 16 січня ц.р.

Вуличні акції протесту - так званий "Євромайдан" - почалися в країні в кінці листопада 2013 р. 21 листопада Кабмін призупинив підготовку до підписання угоди про асоціацію з ЄС та розпорядився відновити активний діалог з Росією. Тоді представники РФ і ЄС звинуватили один одного в шантажі України з цього питання.