ua en ru

Україна не буде платити Росії за невибраний газ, - замглави Мінфіну

Україна не буде платити Росії за невибраний газ.

Україна не буде платити Російські Федерації за невибраний газ. Таку заяву зробив сьогодні агентству Reuters перший заступник міністра фінансів України Анатолій Мярковський.

Раніше сьогодні повідомлялося, що Газпром виставив "Нафтогазу України" рахунок в 11,4 млрд дол. за недобір газу в 2013 р. За умовами контракту, в 2013 р. "Нафтогаз України" повинен був вибрати 41,6 млрд куб. м, але відібрав лише 12,9 млрд куб. м. Рахунок за невибірку газу буде додано до вже наявного боргу України перед Газпромом. Раніше глава концерну Олексій Міллер оцінив його в 2,2 млрд дол.

"Ми за контрактом повинні були виставити (рахунок). Але вони ніколи не платили за недобір", - сказав РБК офіційний представник монополії Сергій Купріянов.

Згідно з умовами газового контракту з Україною, річні обсяги поставок починаючи з 2010 р. становлять 52 млрд куб. м, з яких 80% (41,6 млрд куб. м) - мінімальний обов'язковий рівень відбору, щодо якого діє правило "бери або плати". Але "Нафтогаз" жодного разу не відібрав ці обсяги.

Концерн відмовляється погашати борг навіть за поставлений газ - 2,2 млрд дол.